DTM

DTM: Paffett declasseert Ekström in duinen van Zandvoort

Zes overwinningen voor Mercedes in acht races en de vierde overwinning van Paffett dit seizoen. Het brengt de Brit weer aan de kop van het klassement, hoewel het verschil nog steeds minimaal is met nu één punt in het voordeel van Paffett. De manier waarop Paffett echter zijn concurrent overwint is indrukwekkend. Met een voorsprong van maarliefst twaalf seconde op Mattias Ekström laat Mercedes zijn suprematie in de DTM eens te meer zien. Dat het kampioenschap nog steeds zo spannend is, is vooral te danken aan de fouten die Paffett in de races maakte die hij niet won.

Tekst: Pieter de Boer, fotografie: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters

 publiek


77.000 toeschouwers, een verbetering van het oude record met 4000 bezoekers ten opzichte van vorig jaar, zagen opnieuw een race om van te smullen. Al bij de start verandert er veel aan de kop. Bernd Schneider rijdt weliswaar rustig weg aan de kop en Frentzen weet hem goed te volgen, maar daarachter zijn het de titelkandidaten die oprukken. Fässler valt direct bij de start een plaatsje terug ten koste van Ekström, terwijl een ronde later ook Paffett de Zwitser passeert. Paffett weet het gaatje dat ontstaan is met Ekström snel te dichten, maar kan er nier voorbij steken.

 start

 bp_start


Pas wanneer de eerste stops geweest zijn blijkt Paffett slimmer te zijn geweest dan Ekström. Door al in ronde zes te stoppen en te vertrekken op nieuwe banden kan hij bijna een seconde per ronde harder racen dan Ekström, die vast zit achter Frentzen. Ook Schneider, die net als Paffett vroeg stopt, rijdt betere rondetijden dan de Zweed. Wanneer Schneider en Paffett echter Stippler bijhalen, stuit de opmars. De Audi-coureur, die veel langzamer is dan de beide Mercedessen, weigert aan de kant te gaan. Het kost Schneider en Paffett secondes per ronden. Na een paar ronden heeft Schneider er echter genoeg van en remt iets te laat voor de Tarzanbocht. Hij blokkeert zijn voorwielen en torpedeert Stippler. Paffett is lachende derde en passeert beide mannen. Ekström, die tegen die tijd ook zijn eerste verplichte stop gemaakt heeft, kan ook Schneider passeren. Daardoor rijden ineens beide titelkandidaten in omgekeerde volgorde achter elkaar aan.

 paffett_ekstrom


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet