WTCC

WTCC Oschersleben , race 2: Historische zege voor Alex Zanardi

Nadat hij op basis van zijn achtste plaats in de eerste race vanaf pole position mocht starten, maakte Alex Zanardi er voor iedereen een echt feest van. Ondanks zijn handicap (de coureur rijdt met twee beenprothesen) wist hij iedere aanval op zijn leidende positie te beantwoorden. Met name Jorg Muller maakte het hem in de slotronde nog moeilijk, maar de Duitse BMW-coureur verslikte zich in de ruimte en verloor daarmee zijn tweede plaats aan merkgenoot Andy Priaulx. De zege van Zanardi werd terecht met veel gejuich ontvangen. Zeker nadat hij zijn donuts op de baan had neergelegd volgde er een ware victorietocht door de pitstraat.

Tekst: Jakob Dekker

Veel uitvallers
Direct na het verkleuren van het startlicht caramboleerden er nogal wat auto’s van de baan. SEAT-coureurs Terting en Ortelli raakten elkaar, maar ook Hennerici en Giovanardi elimineerden elkaars kansen tijdens deze hectische openingsronde. Kort na de start moest Gene zijn meerdere erkennen in Jorg Muller, maar de Spanjaard gaf zich niet zomaar gewonnen. Het zou de derde plaats tot aan de slotfase met succes verdedigen. Achter Dirk Muller ging de strijd tussen Rydell, Thomas Klenke en Tarquini.

Coronel sterk
Even later was het raak tussen Garcia en Giovanardi. De Italiaan tolde in het rond en eindigde hard in de bandenstapels. Door het wegvallen van de nodige Privateers manifesteerde Tom Coronel zich met zijn zestiende plaats als beste priverijder.
Zeker nadat ook D’Aste en De Micheli het elkaar moeilijk maakten werd het voor de Nederlander alleen maar gunstiger. Directe concurrent Hennerici was immers al uitgevallen.

Ford Focus snel
Op een derde van de race-afstand leek Jorg Muller een besliste aanval op de leidende positie van van Zanardi te doen. Maar de Italiaan gaf zich niet gewonnen en behield de leiding. Even later plaatste Klenke met zijn Focus een geslaagde aanval op de zevende plaats van SEAT-rijder Rydell. Een positie die de Duitser echter niet lang in handen hield. Technische problemen brachten hem even later aan de pits.
In diezelfde ondernam Priaulx een geslaagde aanval op de derde van Gene en daarmee reden er drie BMW’s aan de kop van het veld. Waarvan Zanardi de meeste voorsprong leek te hebben. Met recht ‘leek’ want in de slotfase kwam Jorg Muller akelig dichtbij en ondernam in de slotfase een alles of niets poging. Die mislukte hopeloos, waardoor ook Priaulx nog langszij kwam en de tweede plaats achter Zanardi wegkaapte.

Prachtige overwinning
Al met al een prachtige overwinning voor een autosporter pur-sang. Een man die zoveel ellende meemaakte en zich op een prachtige manier terugvocht naar deze belangrijke overwinning. Voor het kampioenschap deed Prilaulx goede zaken en ondanks zijn wat onhandige slotactie scoorde ook Jorg Muller dit keer goed.

Voor de nieuwe SEAT Leon Cupra lag er een mooie vierde plaats op de finishlijn, terwijl de Ford hebben aangetoond er nu qua snelheid zeker bij te zitten. Voor ons als Nederlanders is het mooi te zien dat Tom Coronel weer hoog scoorde in de Privateerklasse en daar kostbare punten scoorde, terwijl directe concurrenten uitvielen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet