Formula Ford

Formule Ford: Podium en pech voor Nederlandse Formule Ford-rijders in SpaDe 'Coupe de France', het Franse Formule Ford-kampioenschap, verscheen dit weekeinde aan de start bij de Spa Euro Race. Toch waren er ook Nederlanders te vinden in het 21 auto's tellende startveld. Geva Racing was met Mike Stoffels en Dennis Retera afgereisd naar het circuit van Spa Francorchamps en ook Michael Mason en Rogier Jongejans waren aanwezig om in de Ardennen alsvast te testen, trainen en oefenen. Ondanks dat winnen in het Franse veld niet het belangrijkste was voor de Nederlanders, scoorden zij toch tweemaal een podium. Mike Stoffels werd derde in de eerste race en Michael Mason behaalde diezelfde positie in race twee.
 

Tekst: Laura Postma - Foto's: Tim Böhme

 

Toch was er ook veel pech voor de Formule Ford-rijders in België, Rogier Jongejans en Dennis Retera vielen beiden in de twee races uit.
Jongejans kampte al het hele weekeinde met benzinedrukproblemen. Het team was constant in de weer om het probleem te vinden en op te lossen, maar dat  lukte niet. In de twee kwalificaties kwam hij niet verder dan een vijftiende en een negentiende startplaats en in beide races reed hij niet meer dan één ronde. Daarna moest hij de pits inkomen. In de tweede race kreeg Jongejans ook nog eens te maken met remproblemen. Jongejans: "In Nederland gaan we flink aan de auto sleutelen en de kabelboom vernieuwen. Een ding is zeker: met de auto zoals hij nu is, kunnen we in Zolder niet aan de start verschijnen."

Ondanks dat Dennis Retera ook pech had dit weekeinde, wist hij toch indruk te maken. Retera rijdt dit seizoen zijn eerste jaar in de autosport en op Spa Francorchamps had hij nog nooit gereden. Daarom was meedoen met de Franse Formule Ford een ideale training en voorbereiding voor Retera, die zijn eigen Mygale 2000 tien kilo lichter maakte, om er zo een 'A-klasse achtige auto' van te maken, aangezien het Franse kampioenschap geen First Division-klasse kent.
Retera zette in de eerste kwalificatie een zevende tijd neer en in de tweede kwalificatie zelfs een derde. In de races zou hij daar echter geen profijt van hebben. In de eerste race kreeg hij al na de tweede ronde problemen met zijn versnellingsbak en hij moest zijn race voortijdig eindigen.

In race twee wist Retera veel indruk te maken door lange tijd rond te rijden op een tweede plaats en later een derde. Hij had een paar mooie gevechten totdat zijn auto het opnieuw begaf. Toch was Retera niet ontevreden. "Het is een heel leerzaam weekeinde voor mij geweest, waar ik veel profijt van zal hebben in de toekomst. En Spa Francorchamps is een erg mooi circuit!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet