DTM

DTM: Eerste pole Albers op opdrogende Lausitzring

 Christijan Albers heeft zijn eerste DTM-pole ooit gescoord. Op een opdrogende Eurospeedway Lausitz was de Nederlander een halve seconde sneller dan Mattias Ekström. Albers had ook al de eerste kwalificatie op zijn naam geschreven.
 

Tekst: Ralf Dennissen - Foto's: Boudewijn Pieters

De timing van de weergoden was eigenlijk perfect. Direct na de race in de Formule BMW gingen de hemelsluizen open en konden de coureurs in de DTM zich opmaken voor een natte kwalificatie. Die werd geopend door Mattias Ekström in de Audi A4. Jeroen Bleekemolen en Laurent Aiello zorgden een minuut later met twee identieke schuivers in dezelfde bocht overigens al voor een code rood.Zij waren echter niet de enigen die zich vergaloppeerden, want ook Tomczyk, Abt, Dumbreck en Albers gingen in de rondte. Uiteindelijk kwalificeerden zich drie Mercedessen als snelsten voor de Super-Pole. Verrassende afwezigen waren Heinz-Harald Frentzen in de Opel en Martin Tomczyk in de Audi. De laatste kwam er absoluut niet aan te pas en eindigde achter Jeroen Bleekemolen op plaats 21.

Na de eerste kwalificatiesessie kwamen ook de Playboy-bunnies Laurent Aiello's garage uit; de regenval was opgehouden en met een kwartiertje vertraging begonnen de rijders dus op een opdrogende baan aan de Super-Pole.

Super-Pole voor Albers
Hoe meer er op een natte baan gereden wordt, hoe sneller hij opdroogt. De snelste tijd in de Super-Pole werd dan ook keer op keer verbeterd. Gary Paffett slaagde daar zelfs in na een forse uitglijder over het gras. Achtereenvolgens Scheider, Schneider en Dumbreck gingen onder zijn tijd door.

Mattias Ekström neemt dan de beslissing om op slicks naar buiten te gaan. En dan gaan er ineens heel veel seconden van de beste tijd af. Hij rijdt zes seconden sneller dan Dumbreck, terwijl Jean Alesi - op regenbanden - vier seconden verliest op de Zweed. Albers ' team besuit om hem wel op slicks weg te sturen, en mede door die beslissing scoort hij de eerste pole in zijn DTM-loopbaan.

Kwalificatie Lausitzring, de uitslag:
1. Christijan Albers, AMG-Mercedes C-Klasse, 1:45.026
2. Mattias Ekström, Audi A4 DTM, 1:45.511
3. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse, 1:49.417
4. Peter Dumbreck, Opel Vectra GTS V8, 1:51.690
5. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse, 1:51.998
6. Gary Paffett, AMG-Mercedes C-Klasse, 1:55.385
7. Timo Scheider, Opel Vectra GTS V8, 1:53.980
8. Manuel Reuter, Opel Vectra GTS V8, 1:56.149
9. Marcel Fässler, Opel Vectra GTS V8, 1:57.274
10. Christian Abt, Audi A4 DTM, 1:59.893
11. Emanuele Pirro, Audi A4 DTM
12. Laurent Aiello, Opel Vectra GTS V8
13. Markus Winkelhock, AMG-Mercedes CLK
14. Heinz-Harald Frentzen, Opel Vectra GTS V8
15. Jarek Janis, AMG-Mercedes CLK
16. Stefan Mücke, AMG-Mercedes CLK
17. Bernd Mayländer, AMG-Mercedes CLK
18. Tom Kristensen, Audi A4 DTM
19. Frank Biela, Audi A4 DTM
20. Jeroen Bleekemolen, Opel Astra V8 Coupé
21. Martin Tomczyk, Audi A4 DTMAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet