FIA F3000

F3000: Hattrick voor Liuzzi. Doornbos in de punten

Vitantonio Liuzzi verstevigde zijn eerste positie in de race naar de F3000 titel door met overmacht zijn derde overwinning op rij te behalen in de straten van Monaco. De Italiaan had na zijn pole position een perfecte start en nam in zijn kielzog zijn rivaal Enrico Toccacelo en de Argentijn Jose-Maria Lopez mee.
Robert Doorbos werd keurig zesde en dat is een prima prestatie omdat hij voor het eerst kennismaakte met het moeilijke stratencircuit die tijdens de kwalificatie en de race veel slachtoffers maakte.


Met een vijfde positie in de kwalificatie, had Robert Doornbos al een goede uitgangspositie voor de 45 ronden tellende race veroverd. Na de start ging het voor de achttien coureurs in de eerste moeilijke bochten Ste Devote en Casino Square nog allemaal goed. In de voormalige Loews hairpin ging het goed fout voor Esteban Guerrieri die in een optimistische bui een aantal auto's buitenom wou passeren en dat gaat daar gewoon niet.  Nadat hij werd aangetikt en geluk had dat de auto niet omsloeg kwam de auto midden op de baan weer tot stilstand. De Turk Can Artam klapte een bocht verder hard in de vangrail. Reden voor de wedstrijdorganisatie om de Safety-car in te zetten en de wrakken op te ruimen.

Na de herstart veranderde de rijdersvolgorde niet. Robert Doornbos knokte op een vijfde plaats met de Belg Jeffrey van Hooydonk en de ervaren Patrick Friesacher. Bij de verplichte bandenwissel verspeelde Doornbos kostbare seconden omdat zijn speedlimiter niet werkte en bang was om de snelheidsgrens te overschrijden.
Daarom reed hij langzamer de pits in en uit om vlak voor Van Hooydonk en Friesacher weer op te baan te komen. Echter op koude banden en dus weinig grip kon hij Patrick Friesacher niet achter zich houden. In de tunnel kwam de prachtige inhaalactie van de Oostenrijker en Robert moest genoegen nemen met de zesde plaats die hij knap verdedigde door Van Hooydonk voor te blijven, die al een aantal jaren F3000 ervaring heeft.
"Toch ben ik tevreden, want ik heb weer kostbare punten gepakt voor het kampioenschap. Ik moet in deze voor mij nieuwe klasse nog een aantal zaken goed leren", verklaarde Doornbos na afloop van de wedstrijd.

Uitslag:
1. Vitantonio Liuzzi Arden 45 laps 1hr 08min 07.431secs
2. Enrico Toccacelo BCN +2.580secs
3. Jose-Maria Lopez CMS +10.916secs
4. Raffaele Giammaria AEZ +28.852secs
5. Patrick Friesacher Super Nova +29.273secs
6. Robert Doornbos Arden +45.853secs
7. Jeffrey van Hooydonk Coloni +46.204secs
8. Jan Heylen Astromega +64.169secs
9. Alan van der Merwe Super Nova +65.039secs
10. Yannick Schroeder Durango +1 lap
11. Tony Schmidt Ma-Con +1 lap
12. Nico Verdonck Astromega +1 lap
13. Ferdinando Monfardini AEZ +1 lap
14. Tomas Enge Ma-Con +1 lap
Dnf Rodrigo Ribeiro Durango
Dnf Mathias Lauda CMS 18 laps completed
Dnf Can Artam Coloni 1 lap completed
Dnf Esteban Guerrieri BCN 0 laps completed

Stand na drie races:
1. Vitantonio Liuzzi 30
2. Enrico Toccacelo 24
3. Raffaele Giammaria 16
4. Robert Doornbos 4

4. Patrick Friesacher 4
4. Jose-Maria Lopez 4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet