Formule 3

F3: Zege Salignon, Van der Garde zesde

 De start van de race met het compacte veld nog bij elkaar.

Eric Salignon heeft de zesde race in de Formule 3 Euroseries gewonnen. De tweede wedstrijd op het circuit van Adria leek wederom een prooi te worden voor Jamie Green. De Engelsman kreeg echter een probleem en viel terug naar de achtste plaats. Giedo van der Garde lag tot in de laatste ronde op een vijfde positie. Zijn team dacht echter abusievelijk dat de vlag reeds gevallen was en gaf de rijders een verkeerd pitbord. Van der Garde ging van zijn gas en werd alsnog ingehaald door Lewis Hamilton.

Tekst: Ralf Dennissen   Fotografie: Boudewijn PietersNico Rosberg ging in de eerste bocht direct in de rondte en trachtte met veel wielspin zijn motor aan de gang te houden.

 

Na de kwalificatie van afgelopen vrijdag was Roberto Streit wegens een motorwissel tien plaatsen teruggezet op de grid, zodat Van der Garde mocht starten vanaf een tiende plek en Charles Zwolsman opklom naar plaats dertien. Bij de start schoven beide rijders ook lekker door: ze wonnen drie posities. Van der Garde kreeg bij zijn superstart echter wel een tikje tegen de neus, waardoor hij de hele race door onderstuur hield. "Ik kon Lapierre redelijk goed bijhouden en was eigenlijk sneller. Maar ik had zoveel onderstuur in de laatste bocht dat ik er op het rechte stuk niet bij kon komen."Rosberg was al onfortuinlijk en kreeg als klap op de vuurpijl ook nog een tik van de tegemoetkomende Philipp Baron.

Zwolsman werd in bocht twee van achteren aangereden door een iets te enthousiaste concurrent. Hij verloor heel veel tijd en mocht verder met een scheve besturing. Zwolsman legt uit: "In de rechter bochten klapperde het binnenste voorwiel en op het rechte stuk moest ik mijn stuur scheef houden om recht te blijven rijden. Gelukkig heb ik op het laatst nog wel iemand ingehaald, terwijl ik toch een seconde of twintig achterstand had."

De Nederlanders waren vandaag niet de enige rijders met problemen. Ook favoriet Nico Rosberg was betrokken bij een aanrijding en moest daardoor al vroeg opgeven. Daniel la Rosa en Alexandre Prémat vochten een duel uit dat eindigde met een spin van de laatste. Van der Garde en teammaat Lapierre profiteerden en schoven door naar plaats vijf en zes. Vervolgens ontwikkelde zich bij leider Jamie Green een probleem, waardoor hij uiteindelijk ver terugviel. Lapierre en Van der Garde hadden inmiddels het gat naar de kop gedicht en leken klaar voor een aanval op de rijders die als tweede en derde rondreden. Tot het incident met het pitbord, dat Van der Garde uiteindelijk zijn zuurverdiende vijfde plaats kostte.
 Om het drama voor Team Rosberg compleet te maken spinde even later Nico's teamgenoot Andreas Zuber ook.
 

Toch is Van der Garde een blij man na een weekend racen in Italië. "De race is erg goed gegaan, ik ben redelijk tevreden", besluit hij. "Jammer van die laatste ronde, maar ja: als het team aangeeft dat het de laatste ronde is dan moet je daarvan uitgaan." Hij vervolgt: "Uiteindelijk werd ik gisteren derde en vandaag zesde - of eigenlijk vijfde - dus dat is een goed resultaat."


 

De starts waren in het verleden nog wel eens een probleem voor de Veenendaler, maar dat lijkt nu definitief verleden tijd. "De start gaat nu heel erg goed. Ik heb veel geleerd deze winter. Elke keer gaat het beter en beter. Het is even aanvoelen hoe het moet. En als je hem dan één keer te pakken hebt, dan heb je hem ook."F3 Euroseries race 1, de uitslag:

1. Eric Salignon, ASM (Dallara-Mercedes)
2. Franck Perera, Prema (Dallara-Opel)
3. Daniel la Rosa, HBR (Dallara-Opel)
4. Nicolas Lapierre, Signature Plus (Dallara-Opel)
5. Lewis Hamilton, Manor (Dallara-Mercedes)
6. Giedo van der Garde, Signature Plus (Dallara-Opel)
7. Adrian Sutil, Kolles (Dallara-Opel)
8. Jamie Green, ASM (Dallara-Mercedes)
9. Alexandros Margaritis, KMS (Dallara-Opel)
10. Robert Kath, KMS (Dallara-Opel)
17. Charles Zwolsman, Manor (Dallara-Mercedes)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet