Formule 3

F3: Natte kwalificatie, weinig geluk voor Nederlanders

De tweede kwalificatie van het weekend voor de coureurs in de F3 Euroseries werd vanmorgen vroeg op een gedeeltelijk natte baan verreden. Naarmate de sessie vorderde, verdween het vocht echter op het grootste gedeelte van het circuit. Deze omstandigheden leverden een verrassende winnaar op in de persoon van Adrian Sutil. Giedo van der Garde leunde de hele sessie tegen de top vijf, aan maar kreeg in zijn allerlaatste ronde te maken met verkeer (Alexandre Prémat). Hij eindigde daardoor niet hoger dan plaats dertien. Charles Zwolsman staat zes plaatsen verder naar achteren.

Tekst: Ralf Dennissen

Even na achten vanochtend werd duidelijk dat deze kwalificatie voor de race van vanmiddag officieel het predikaat 'nat' zou krijgen. Daarop monteerden de monteurs de regenbanden onder de Dallara-chassis' op een baan die overigens vooral in de laatste sectie glad was.

Naderhand klaagde Charles Zwolsman over een totaal gebrek aan grip. "De regenbanden kwamen als nieuw van de auto af. Normaal gesproken rijd je die helemaal kapot op een opdrogende baan."

Giedo van der Garde zat in de garage van zijn team de rondetijden nog eens aandachtig te bestuderen. "Ik reed op het einde een supersnelle eerste sector, bijna de snelste van alle rijders, maar toen ging voor mij Prémat bijna van de baan." Diezelfde rijder was vervolgens niet te beroerd om ook Van der Gardes ronde te verknallen. Hij stuurde zijn auto voor de Veenendaler de baan op en blokkeerde diens weg. "Laten we voor vanmiddag maar hopen op wat regen, dan kunnen we hier best lekker inhalen."

Formule 3 Euroseries, kwalificatie race 1. De uitslag:

1. Adrian Sutil, Kolles (Dallara-Opel), 1:20.843
2. Jamie Green, ASM (Dallara-Mercedes), 1:20.898
3. Roberto Streit, Prema Power (Dallara-Opel), 1:20.971
4. Katsuyuki Hiranaka, Prema Power (Dallara-Opel), 1:21.094
5. Nicolas Lapierre, Signature Plus (Dallara-Opel), 1:21.179
6. Lewis Hamilton, Manor (Dallara-Mercedes), 1:21.186
7. Eric Salignon, ASM (Dallara-MErcedes), 1:21.290
8. Robert Kubica, Mücke (Dallara-Mercedes), 1:21.372
9. Franck Perera, Prema (Dallara-Opel), 1:21.530
10. Maximilian Goetz, TME (Dallara-Tom's Toyota), 1:21.555
13. Giedo van der Garde, Signature Plus (Dallara-Opel), 1:21.784
19. Charles Zwolsman, Manor (Dallara-Mercedes), 1:22.063

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet