Diversen

Div: ADAC/RSGHansa-Pokal-Rennen, 22 en 23 mei op TT Circuit Assen
Op zaterdag 22 en zondag 23 mei wordt op het TT Circuit Assen de ADAC/RSGHansa-Pokal-Rennen verreden. Met de Beru-Top10-serie brengt dit niet alleen een mooi, maar met zeven races op zaterdag en acht op zondag ook een overladen programma naar Assen. Een belangrijke plaats binnen de Beru-Top10-serie wordt ingenomen door de wedstrijden om het Duits Formule 3 kampioenschap. Dit betekent het eerste Formule 3 optreden van de Chinese Nederlander Ho-Pin Tung op vaderlandse bodem. Met zijn Van Amersfoort Racing Dallara moet de voormalig KNAF Talent First-rijder tot de absolute kanshebbers worden gerekend. Naast de wedstrijden om de diverse Duitse kampioenschappen verzorgt de Dutch Supercar Challenge een tweetal fraaie gastoptredens.

Veel variatie
De Beru-Top10-serie brengt een afwisselend programma naar het TT Circuit Assen. Naast de Formule 3 en Formule Renault komt er met de Ford Fiesta ST Cup, Toyota Yaris Cup, Seat Supercopa en Renault Clio ook een gevarieerd aanbod aan toerwagenklassen aan de start. De Dutch Supercar Challenge completeert het programma. Alle klassen rijden zowel op zaterdag als zondag een wedstrijd voor hun kampioenschap.

Formule 3
De Formule 3 kent in de vorm van Ho-Pin Tung een Nederlandse deelnemer. Zoals bekend mocht deze voormalig KNAF Talent First-rijder na het met overmacht winnen van het Formula BMW Asia kampioenschap als eerste Chinees een Formule 1 bolide (BMW.Williams) besturen. De 21-jarige Chinese Nederlander heeft zich nu gestort op het Duits Formule 3 kampioenschap. Na een zesde en een achtste plaats op Hockenheim wist Ho-Pin onlangs op het circuit van Oschersleben in de tweede race van het weekend zelfs beslag te leggen op de tweede plaats. Op het voor hem beter bekende Assen behoort de Van Amersfoort Racing-rijder dan ook zeker tot de kanshebbers op de overwinning. Het kampioenschap wordt na vier races aangevoerd door Jan Seyffarth met Ho-Pin op een verdienstelijke zevende plaats.

Dutch Supercar Challenge
Een andere smaakmaker in het weekend van 22 en 23 mei is de Dutch Supercar Challenge. Naast veel spanning brengt deze klasse altijd een grote verscheidenheid aan bijzonder fraaie voertuigen op de been. Zo'n veertig auto's verdeeld over de klassen GT, Supersport en Sport zullen tot twee keer toe in Assen aan de start verschijnen. In de GT-klasse is de equipe Cor Euser/Jos Menten met drie overwinningen uit vier wedstrijden de favoriet. Op de Nurburgring moest de Marcos-equipe echter een keer zijn meerdere erkennen in de nota bene debuterende Dodge Viper van Pieter Dubois en Rene Wijnen. Deze equipe rijdt echter een beperkt aantal wedstrijden en zal daardoor in Assen niet aan de start verschijnen. De Sportklasse heeft al een aantal spannende gevechten laten zien waarbij Jan Joris Verheul met zijn Marcos van de vier races er twee op zijn naam wist te schrijven. Tegenstand kan worden verwacht van onder andere Graham Coomes met zijn snelle Honda Accord en Martijn Bakker (Porsche). Deze beide heren wisten tot op heden ieder een race op hun naam te schrijven. In de Sportklasse is de favorietenrol weggelegd voor Hans Ambaum. Na twee keer winst in Zandvoort moest hij echter op de Nurburgring een keer genoegen nemen met een tweede plaats en viel de andere wedstrijd in leidende positie uit. De winst ging in Duitsland naar Alex en Max Schoep respectievelijk Manfred Bavelaar. Spanning genoeg dus.

Strijd
Deur-aan-deur gevechten zullen ook te zien zijn in de andere klassen van de Beru-Top10-serie, de Renault Clio Cup, Ford Fiesta ST Cup, Toyota Yaris Cup en de Seat Supercopa. De wagens in deze klassen zijn nagenoeg identiek en staan daarmee garant voor spannende duels.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet