Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IRL: Voorbereidingen Indy 500 begonnen

Gisteren begonnen de officiele vrije trainingen voor de Indy 500 op de Indianapolis Motor Speedway. De verwachting is dat de kwalificatie snelheid rondom de 225 mph. komt te liggen nu de cilinderinhoud van de motoren tot 3L is teruggebracht. Het Indy Festival werd officieel geopend door Sarah Fisher, die op moederdag als eerste de baan werd opgestuurd.

 
Sarah Fisher

Favoriet Sam Hornish werd met een voorhoofdsholte-ontsteking naar huis gestuurd. Penske teamgenoot Helio Castroneves stelde zijn auto af.

Tekst Willem J.Staat
Foto Toyota PR.


Ganassi rijder Scott Dixon was gisteren met 219.760 mph. de snelste man, gevolgd door Helio Castroneves en Adrian Fernandez die na jarenlange afwezigheid zijn come-back op de Indianapolis Motor Speedway maakte.Volgens Scott Dixon stelt de trainingsuitslag van gisteren weinig voor."Pas a.s. vrijdag wordt de boel echt serieus" aldus de Nieuw Zeelander.Aanvankelijk kwamen de G-Force chassis niet door de scrutineering heen vanwege een probleem met de bodemplaat. Achter de schermen rommelt het een beetje tussen de teams. Het Access Motorsports Team haalde in de media aanvankelijk nogal behoorlijk uit naar motorenleverancier Honda.Volgens Access Motorsports zouden met name het team van Adrian Fernandez en het team van Newman Haas over een voorkeursbehandeling beschikken.Access Motorsports beschuldigde Honda ervan dat er nogal wat verschillen tussen deze "klanten"-motoren zouden zijn.Deze aantijgingen worden in ieder geval ontkend. De motorenfabrikanten beweren dat er geen tekort aan motoren is, zoals in de media werd gespeculeerd."We kunnen iedereen van een motor voorzien" roepen Honda, Toyota en Chevrolet in koor. 

Teambaas Roger Penske: "Vroeger was het mogelijk dat je hier in een twee jaar oud chassis nog competitief kon zijn en de Indy 500 kon winnen. Je had toen van die teams die één keer per jaar uit hun schulp kropen. Die tijd is nu echt voorbij."Vorig jaar hielp Marlboro Team Penske Scott Sharp door een derde chassis te leasen. Roger Penske verklaarde ook in 2004 er toe bereid te zijn een derde chassis te leasen. De verwachting is dat de Indy 500 dit jaar minder dan de 33 traditionele deelnemers zal tellen en dat er de komende weken 34 auto's actiefzullen zijn, maar dat er slechts 28 startplaatsen opgevuld zullen worden. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet