Formule 3

F3 Euroseries: Tweede pole voor Lewis Hamilton

Tot nu toe gaat alles volgens planning: Lewis Hamilton wist ook vandaag in de vroege ochtend de pole position voor de eerste race veilig te stellen en is daarmee weer een stapje dichterbij het kampioenschap. Hij moest er wel even voor knokken en zijn tijd in de laatste vier minuten van de kwalificatiesessie neerzetten, na een code rood-situatie. Maar met een strakke tijd van 1:31.259, bleef hij teamgenoot Adrian Sutil en Lucas di Grassi weer voor. Giedo van der Garde pakte voor de eerste race, die vanmiddag verreden wordt, de zevende startplaats.

Tekst: Laura Postma

Het leek even spannend te worden voor de (waarschijnlijk) toekomstige kampioen. Hamilton wist zich al in de beginfase van de kwalificatiesessie voorin te nestelen, maar op het moment dat code rood werd gegeven, stond er slechts een zesde tijd achter zijn naam. Die rode vlag kwam er, nadat Signature-rijder Esteban Guerrieri bij het uitkomen van de Tarzanbocht met de achterkant van zijn auto in het grint terechtkwam en vervolgens hard de bandenstapels inging. Na een pauze van een minuut of vijf (waarbij het wegslepen van Guerrieri’s auto overigens nogal te wensen overliet), hadden de coureurs nog vier en een halve minuut over om hun tijd te verbeteren. Hamilton: “Ik wist dat ik die vier minuten nog had, en het was eerst zaak om mijn banden goed op te warmen. In de eerste snelle ronde die ik reed, was mijn eerste sector niet goed, in de tweede snelle ronde, die uiteindelijk de pole zou zijn, mijn tweede sector weer niet. Daarom denk ik dat een tijd van 1:31.0 zeker mogelijk geweest zou zijn.” Desalniettemin was Hamilton blij met het behaalde resultaat. “Mijn uitgangspositie voor beide races is goed.”

Lucas di Grassi wist weer een startplaats in de top drie te bemachtigen. Terwijl hij gisteren bij de kwalificatie nog een tweede tijd achter Hamilton wist te rijden, moest hij vandaag ook zijn meerdere erkennen in de andere ASM-rijder, Adrian Sutil. Die reed vanochtend de tweede tijd. “Ik ben tevreden, maar niet blij,” concludeerde Di Grassi na afloop. “ASM is gewoon te sterk. Het feit dat ik de enige ben die ze aan kan vallen, is goed, maar zij hebben het simpelweg beter voor elkaar. Je zou het kunnen vergelijken met de dominantie van Ferrari de afgelopen jaren in de Formule 1. Maar ik ben blij om vooraan op de grid te staan. We zullen proberen de auto voor de race wat sneller te maken, we zullen in ieder geval de banden wisselen. Maar veel zullen we niet kunnen doen.”

Giedo van der Garde moest ten opzichte van de eerste kwalificatie, twee startplaatsen inleveren. Hij start vanmiddag van een zevende plaats. Van der Garde: “Het ging wel goed. Ik reed mijn snelste ronde net toen de rode vlag gegeven werd. Toen ik daarna de baan weer op ging, had ik een goede eerste sector, maar in de tweede kreeg ik benzineproblemen en moest ik gelijk de pits in.” Heeft dit nog gevolgen voor de race? “Dat weet ik niet,” is het antwoord. “Ze zijn het nu aan het checken.”

Uitslag kwalificatie race 2
1. Lewis Hamilton 1:31.259
2. Adrian Sutil 1:31.512
3. Lucas di Grassi 1:31.774
4. Paul di Resta 1:32.097
5. Guillaume Moreau 1:32.305
6. Sebastian Vettel 1:32.437
7. Giedo van der Garde 1:32.820
8. Franck Perera 1:32.869
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet