Formule 3

F3 Euroseries: Prémat wint race één

Alexandre Prémat verzilverde vandaag zijn pole-positie tijdens de eerste race in de F3 Euroseries van dit weekend. De Fransman mocht na 19 ronden op het bochtige circuit van Estoril samen met Jamie Green en Nicolas Lapierre het podium beklimmen. Favoriet Nico Rosberg vloog bij de start op een andere auto en viel uit. Charles Zwolsman en Giedo van der Garde konden geen vuist maken. Zij eindigden op een vijftiende en zestiende plaats.

Tekst: Ralf Dennissen - Foto: Boudewijn PietersDe kwalificatie van vanochtend kreeg in de uren voor de race nog een vervelend staartje voor een aantal deelnemers, waaronder ook Van der Garde. Doordat de sessie niet officieel als 'natte kwalificatie' was bestempeld, mochten de teams geen regenbanden gebruiken. Dat deed een groot aantal rijders wel, wat een bestraffing van de wedstrijdleiding tot gevolg had. Van der Garde startte daardoor vanaf plek 22 (was negentien), teamgenoot Lapierre moest vanaf de negende startpositie terug naar plaats veertien.

Ook klassementsleider Nico Rosberg werd door de organisatie teruggezet. Daarmee hield de ellende echter niet op voor de Duitser. Bij de start kwam Eric Salignon niet weg, Rosberg zag de Fransman te laat en knalde er vol op. Beide rijders bleven ongedeerd, maar hun wedstrijd was over.Na de race spraken we Giedo van der Garde die uiteraard niet heel tevreden was over zijn rijden. Waar het woensdag (test) en vrijdag in de vrije training naar eigen zeggen nog "vet goed" ging, beleefde van der Garde vandaag een moeilijke dag. "In het begin ging ik echt enorm hard", kijkt hij terug op zijn kwalificatie. "Ik zat steeds bij de top drie in de regen. Toen het daarna opdroogde, zat ik ook op slicks steeds bij de snelste drie. Helaas werd ik de laatste vier ronden opgehouden en dan moet je net die tijd zetten. Het is dan gewoon een lucky lap."
 

"Het was daarna een redelijke race", vervolgt de voormalige wereldkampioen op de karts. "Ik ben naar de zestiende plaats gereden, maar het ging wel moeilijk. Als je met de kwalificatie beter gaat en je staat bij de top vijf, dan is het natuurlijk een stuk makkelijker in de race." Wellicht dat de wedstrijd van morgen Van der Garde wat betere kansen biedt. "Dan starten we vanaf plek tien. We zullen zien waar we uitkomen."

Wellicht dat de prestaties van zijn teamgenoot hem daarbij nog wat extra motiveren. Nicolas Lapierre reed van de veertiende positie bij de start naar de derde positie in de eindrangschikking. Lapierre haalde veel 'mindere goden' in, die door de uitgedeelde straffen naar voren waren geschoven op de grid. "Maar hij heeft het heel goed gedaan, hij was wel snel hoor, echt snel", had ook Van der Garde gezien.

Formule 3 Euroseries, race 1. De uitslag:

1. Alexandre Prémat, Dallara Mercedes
2. Jamie Green, Dallara Mercedes
3. Nicolas Lapierre, Dallara Opel
4. Dennis Furchheim, Dallara Opel
5. Loic Duval, Dallara Opel
6. Alexandros Margaritis, Dallara Opel
7. Tom Kimber-Smith, Dallara Mercedes
8. Franck Perera, Dallara Opel
9. Robert Kubica, Dallara Mercedes
10. Bruno Spengler, Dallara Mercedes
15. Charles Zwolsman, Dallara Mercedes
16. Giedo van der Garde, Dallara OpelAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet