Formule Renault 3.5

Formule Renault V6: Mondini wint, Jaap van Lagen zesde

In een fascinerende race met verschillende ronden lange gevechten in de top tien wist de van pole gestartte Giorgio Mondini in de voorlaatste ronde Ryan Sharp van de zege af te houden. Jaap van Lagen werd zesde, nadat hij door een spin in de vijfde ronde van de vijfde naar de achtste plaats was teruggevallen. 

Tekst: Marco Antheunisse
Foto: PR

 

Maar liefst 22 auto's maakten zich op een zonnig Magny-Cours op voor de start van de vijfde race in de Formula Renault V6. Giorgio Mondini startte voor het eerst van pole in de V6, met naast zich zijn landgenoot Andrea Belicchi. Neel Jani, de jonge Zwitser die vorig jaar het kampioenschap net aan zijn neus voorbij zag gaan, kende dit seizoen weinig geluk en speelt in het klassement nog geen rol van betekenis. Zijn derde startpositie is zijn beste resultaat. 

Van Lagen verbaasd
Ryan Sharp, die het klassement aanvoert dankzij zijn regelmatige prestaties, startte vanaf een vierde positie. Net voor Jaap van Lagen, die daarover zelf het meest verbaasd was: "Ik had nog niet echt een goede ronde gereden en ook in mijn snelste ronde maakte ik de nodige foutjes. Ik begreep het dan ook echt niet toen ik zag dat het toch goed was voor de vijfde plek", vertelde Jaap in zijn beste Engels aan de verslaggever.  

Start
Bij de start waren de eerst vijf auto's goed weg, geen directe positieverbeteringen. Sharp is echter supersnel en weet in één ronde tijd zowel Belicchi als Jani te passeren. De top drie ligt iets uit elkaar, het spannendste gevecht vindt plaats tussen Belicchi en Van Lagen om de vierde plaats. Rondenlang is dit gevecht volop in beeld op Eurosport en dringt Jaap fors aan. In de vijfde ronde gaat Jaap bij het uitkomen van een bocht iets snel op het gas en spint daardoor naast de baan. Gelukkig weet hij zijn neus meteen in de juiste richting te plaatsen. Omdat de banden op het natte gras weinig grip hebben komt hij moeizaam weg, waardoor hij terugvalt naar de achtste plaats, achter Leon, Campanico en Danielsson. 

Pitstops
Ryan Sharp, inmiddels op een tweede plaats, is de eerste uit de top vijf die een pitstop maakt. Een ronde later gevolgd door de leider in de wedstrijd Mondini. Hij komt precies voor Sharp weer op de baan, maar omdat de banden van Sharp inmiddels op temperatuur zijn kan hij Mondini nog in dezelfde ronde passeren. Neel Jani ligt derde op enige afstand en lijkt zich niet met de strijd om de zege te kunnen mengen. Jaap van lagen maakt een prima pitstop en pakt een prima zesde plaats. Echter te ver van Martinez Leon om de strijd aan te gaan op zo'n tien seconden, maar ver genoeg van Campanico om uit de problemen te blijven.  

Strijd om de zege
Aan de kop van het veld hebben de coureurs het beste voor het laatste bewaard. Duidelijk stoeiend met de minder wordende banden weet Mondini in de versnellingsbak van Sharp te kruipen. Jani weet door het gevecht naderbij te sluipen. In de voorlaatste ronde probeert Mondini diverse keren naast Sharp te komen, maar steeds weet deze de aanval af te slaan. Tot Mondini naast Sharp zit aan de binnenkant en Sharp iets te ver naar binnen stuurt. De V6 van Sharp komt iets omhoog en wordt naar buiten gedwongen. Mondini steekt binnendoor en Jani profiteert als een sluwe vos van dit buitenkansje. In de laatste ronde is Sharp te ver weg om nog aan te vallen, Jani is tevreden met het cadeautje en Mondini is de vijfde winnaar in even zovele Formula Renault V6 races dit seizoen.   

Knap zesde
Jaap van Lagen wordt knap zesde en consolideert daarmee zijn achtste plaats in het klassement. Morgen zal Jaap starten zoals hij vandaag is gefinisht, van de zesde plaats dus. 

Vooruitzichten
Mondini heeft goede vooruitzichten voor de Sprint Race van morgen, want dan staat hij voor de tweede keer op rij op pole.

Uitslag Grand Race Formula Renault V6,
Zaterdag 1 mei 2004, Magny-Cours
1. Giorgio Mondini, 43:40.284
2. Neel Jani, op 1.325
3. Ryan Sharp, op 2.971
4. Andrea Belicchi, op 3.924
5. Martinez Leon, op 10.992
6. Jaap van Lagen, op 19.660 

Stand klassement na vijf races

1. Ryan Sharp
2. Andrea Belicchi
   Giorgio Mondini
4. Ryan Bell
8. Jaap van Lagen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet