Sportscars

Sportscars: Audi op eerste vier plaatsen bij Le Mans-testAfgelopen zondag vond op het circuit van Le Mans de traditionele voortraining voor de legendarische 24-uursrace plaats, tevens de enige gelegenheid om voorafgaand aan het evenement in juni te testen op het volledige circuit, dat immers voor een flink deel uit openbare weg bestaat. Nu de Audi's dit jaar, bij afwezigheid van zustermerk Bentley, weer voluit mogen gaan, lijkt er geen enkele twijfel te bestaan over de favorieten voor de komende editie van de 24 Uur van Le Mans.

Tekst: René de Boer  
Foto: ACO/Nikon


Na de voortraining bezetten de vier aanwezige Audi's de eerste vier plaatsen op de tijdenlijst. Racing for Holland reed met beide Dome-Judds in de top tien (foto: Jan Lammers op weg naar de zevende tijd), de Nederlandse Barron-Connor-Ferrari's hadden wat meer problemen.

De snelste tijd van de dag werd gerealiseerd door Alan McNish met de Audi R8 nr. 8 van het Audi Sport UK Team Veloqx. McNish reed 3.32,615 min. en was daarmee een fractie sneller dan de tweede auto van het Britse Audi-team, bestuurd door Johnny Herbert, Guy Smith en Jamie Davies (3.32,627 min.). McNish won samen met zijn teamgenoten, de Duitsers Frank Biela en Pierre Kaffer, eerder dit jaar al de 12 Uur van Sebring. De derde tijd in Le Mans was voor de Audi van het Amerikaanse team Champion Racing met Marco Werner, JJ Lehto en Emanuele Pirro. Een excursie in de grindbak in het laatste kwartier van de sessie verhinderde een betere klassering voor dit team. De Audi van het Japanse Team Goh realiserde de vierde tijd met vijfvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen aan het stuur.

Jan Lammers reed de Dome-Judd van Racing for Holland naar de zevende tijd (3.36,384 min.). De Zandvoorter rijdt samen met de Amerikaan Dyson en de Japanner Kaneishi. De tweede auto van het Nederlandse team met Tom Coronel en ex-F1-rijders Ralph Firman en Justin Wilson werd door Firman op de negende plaats gezet (3.37,805 min.). In de GTS-klasse gaven de Corvettes het tempo aan. Max Papis was in de Chevy zo'n vier seconden sneller dan de beste kwalificatietijd in de klasse voor de race van vorig jaar! Achter de beide fabrieks-Corvettes reed Christophe Bouchut de snelste tijd met een Ferrari, voor de beide Prodrive-Ferrari's, waarbij Peter Kox zijn auto deelde met de Zwitser Alain Menu en de Tsjech Tomas Enge en zijn Prodrive-teamgenoten Colin McRae, Darren Turner en Rickard Rydell voorbleef.

Bij het team Barron-Connor-Racing van John Bosch concentreerde men zich naar eigen zeggen meer op het vinden van de juiste afstelling dan op het draaien van snelle rondetijden. Niettemin kan de snelste tijd van Mike Hezemans (4.00,780 min, bijna elf seconden langzamer dan de snelste Corvette) nauwelijks tot tevredenheid stemmen. De Eindhovenaar deelt zijn auto met de Fransman Ange Barde en de Zwitser Jean-Diniz Deletraz. John Bosch, die samen met Danny Sullivan en Tomas Biagi rijdt, kwam op zijn snelle ronde in het verkeer terecht en kwam daardoor niet verder dan 4.04,394  min. Peter van Merksteijn kwam als enige Nederlander aan de start in de GT-klasse. Zijn Porsche-team reed de 39e tijd van de in totaal 50 deelnemers en kwam in de klasse 6,5 seconden tekort op de snelste Porsche van het team van Dale White.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet