Formule 1

Formule 1: Michael Schumacher evenaart beste seizoenstart in Imola

 

Michael Schumacher heeft de Grand Prix van San Marino op zijn naam geschreven. Daarmee evenaart de Ferrarist zijn beste seizoenstart van 1994. Hij finishte vóór de van pole gestarte Jenson Button. In de top-acht werd forse strijd gevoerd om de punten. Grote teleurstelling was er voor Jordan, dat geen van haar coureurs zag finishen, en Toyota, dat genoegen moest nemen met de elfde plek van Olivier Panis. Vandaag (zondag 25 april 2004) was het niet alleen (op een week na) tien jaar geleden dat Ayrton Senna verongelukte, maar het markeerde ook het reeds tien jaar durende tijdperk van Michael Schumacher. 

Tekst: Christiaan W. LustigFoto: Scuderia Ferrari Marlboro

Schumacher pakt zege vóór Button en Montoya
Ook de Grand Prix van San Marino is een prooi geworden voor het roofdier dat Michael Schumacher heet. De Ferrarist evenaart daarmee zijn beste seizoenstart van 1994 toen hij ook al de eerste vier races op zijn naam schreef. BAR-Honda-coureur Jenson Button moest, na te zijn vertrokken vanaf pole-position, genoegen nemen met de tweede plek. Derde was Juan Pablo Montoya, Williams-BMW, die ternauwernood de Renault van Fernando Alonso achter zich wist te houden. Alonso finishte als vierde. 

Forse strijd gevoerd in top-acht
De acht beste coureurs van vandaag leverden forse strijd om de punten. Jarno Trulli voelde de hete adem van Rubens Barrichello de laatste ronden van de race in zijn nek. Uiteindelijk werden de Renault- respectievelijk Ferrari-coureur vijfde en zesde. De zevende plek was er voor Ralf Schumacher. De Williams-BMW-rijder reed lange tijd op de vierde positie, maar na een touché met Alonso spinde hij. Kimi Räikkönen kwam voor het eerst dit seizoen aan de meet voor McLaren-Mercedes en wel op een achtste plek. 

Teleurstelling voor Jordan en Toyota
De grootste teleurstelling van vandaag kwam toch wel voor rekening van Jordan Ford. Nick Heidfeld noch Giorgio Pantano wist te finishen. Ook Toyota viel tegen met slechts een elfde plaats voor Olivier Panis en een non-finish voor Cristiano da Matta. Sauber Petronas daarentegen zag beide coureurs finishen. De achteraan gestarte Giancarlo Fisichella eindigde als negende; één plaatsje beter dan Felipe Massa. Ook was er vreugde in het Minardi-kamp vanwege de finish van Zsolt Baumgartner. 

Tijdperk Schumacher duurt al tien jaar
De afgelopen weken werd veel geschreven over wijlen Ayrton Senna. Op 1 mei is het alweer tien jaar geleden dat de drievoudig Wereldkampioen in Bologna het leven liet. Ook Roland Ratzenberger moest zijn passie voor de racerij in dat zwarte weekeinde met de dood bekopen. Ook markeerde de Grote Prijs van San Marino het tienjarig tijdperk van Michael Schumacher. Destijds stond de Duitser al bovenaan het podium en won hij zijn eerste WK. Ook vandaag won Schumacher en lijkt hij op weg naar een ongeëvenaarde zevende titel. 


De uitslag

1. Michael Schumacher
Ferrari
1u 26m 19,670s

2. Jenson Button
BAR-Honda
+9,702s

3. Juan Pablo Montoya
Williams-BMW
+21,617s

4. Fernando Alonso
Renault
+23,654s

5.Jarno Trulli
Renault
+36,216s

6. Rubens Barrichello
Ferrari
+36,683s

7. Ralf Schumacher
Williams-BMW
+55,730s

8. Kimi Räikkönen
McLaren-Mercedes
-1 ronde

9. Giancarlo Fisichella
Sauber-Petronas
-1 ronde

10. Felipe Massa
Sauber-Petronas
-1 ronde

11. Olivier Panis
Toyota
-1 ronde

12. David Coulthard
McLaren-Mercedes
-1 ronde

13. Mark Webber
Jaguar
-1 ronde

14. Christian Klien
Jaguar
-2 ronden

15. Zsolt Baumgartner
Minardi-Cosworth
-4 ronden


Niet gefinisht:

16. Takuma Sato
BAR-Honda
-6 ronden

17. Nick Heidfeld
Jordan-Ford
-14 ronden

18. Cristiano da Matta
Toyota
-30 ronden

19. Gianmaria Bruni
Minardi-Cosworth
-40 ronden

20. Giorgio Pantano
Jordan-Ford
-56 ronden


Het Wereldkampioenschap
Coureurs:

1. Michael Schumacher
40

2. Rubens Barrichello
24

3. Jenson Button
23

4. Juan Pablo Montoya
18

5. Fernando Alonso
16

6. Jarno Trulli
15

7. Ralf Schumacher
9

8. David Coulthard
4

9. Takuma Sato
4

10. Felipe Massa
1

11. Mark Webber
1

12. Kimi Räikkönen
1


Constructeurs:

1. Ferrari
64

2. Renault
31

3. BAR-Honda
27

4. Williams-BMW
27

5. McLaren-Mercedes
5

6. Sauber-Petronas
1

7. Jaguar
1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet