NK Formule Renault

NK Formule Renault: Ricardo van der Ende wint weerCarlo van Dam stond op pole maar wist die positie niet te verzilveren. Waar Van der Ende als een speer weg was reageerde Van Dam te laat en dat kostte hem de eerste plaats. Ook Yelmer Buurman was goed weg, hij had teamgenoot Xavier Maassen direct bij de start te pakken. 
 

Tekst: Marco Antheunisse
Foto: Gerrie Hoekstra


Bij de eerste doorkomst zette Van Dam zijn auto op het rechte eind naast die van Van der Ende en slaagde er zelfs in hem te passeren. Bij het ingaan van de nationale bocht was zijn snelheid echter te groot, zeilde hij ver naar buiten en verloor daardoor de nodige posities, want ook Yelmer Buurman en Xavier Maassen konden hem voorbij steken. Iets verderop in de tweede ronde spinde Carlo van Dam zelfs van de baan en was zijn race over. Erg jammer, want hij toonde aan dat de snelheid en de gretigheid er was.  

Ricardo van der Ende had ondertussen zijn handen vol om Yelmer Buurman van zich af te houden. Het leek erop een herhaling te worden van de tweede Paasrace, met Buurman in de rol van Strous. Xavier Maassen was echter ontketend, zette de snelste ronde neer en begon aan te dringen bij Yelmer Buurman. Hiervan kon Van der Ende profiteren, want door de strijd achter hem was voor hem de druk enigzins weg. Hij sloeg hierdoor een gaatje van zo'n 1,5 sec.  Ook Benjamini, vorig jaar nog zo succesvol op Assen met twee overwinningen, kende dit keer geen gelukkige race. In de vierde ronde raakte hij hard naast de baan en parkeerde zijn auto in de bandenstapel. Hopelijk lukt het om de auto voor de tweede race klaar te krijgen.  Ardi van der Hoek had ondertussen heel andere problemen. Zijn motorkap was los geraakt en met een gigantische extra middenspoiler (parallel aan de auto) reed hij merkwaardig genoeg hard door en kon hij zijn zevende positie prima consolideren. De wedstrijdleiding achtte het echter niet verantwoord en haalde hem binnen om de kap weer vast te laten zetten. Van der Hoek was hier uiteraard niet blij mee en reed hard bij de wedstrijdleiders weg. Iets te hard vond men, want men greep direct de zwarte vlag en dat betekende het einde van zijn race. Renger van der Zande reed een sterke en uitgekiende race. Gestart vanaf een achtste positie wist hij gedurende de race de nodige plekken te winnen. Hetlukte hem zelfs om Junior Strous uit te remmen en de vierde plaats veilig te stellen. Strous was vanzelfsprekend niet blij met de resultaten van training en race. Voor de tweede race zijn zijn vooruitzichten niet veel beter, want hij zal starten vanaf een zevende positie, met direct voor zich Stephanie Boden en Ron Marchal.Race 1 Formule Renault,
Zondag 25 april 2004, TT Circuit Assen

1. Ricardo van der Ende, 14 ronden in 18.22.463
2. Xavier Maassen, op 3.272
3. Yelmer Buurman, op 7.105
4. Renger van der Zande, op 10.451
5. Junior Strous, op 10.681
6. Stephanie Boden, op 12.305
7. Ron Marchal, op 17.312
8. Recardo Bruins, op 34.382
9. Bernd Deuling, op 1.01.993
10. Hansepeter de Jong, op 2 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet