Formule 3

F3: Van der Garde snel, ook in de pitsstraat

Tijdens zijn allereerste trainingssessie ooit op het circuit van Hockenheim heeft Giedo van der Garde de tiende tijd neergezet. Van der Garde was slechts 0.59 seconde langzamer dan snelste man Nico Rosberg. Een snelheidsovertreding in de pitstraat leverde de rijder overigens direct de hoofdprijs op. De Renault-protégé mag 1400 euro afrekenen bij wedstrijdleider Roland Bruynserade. Snelste Nederlander in de Formule 3 Euroseries was Charles Zwolsman. Met een zevende plaats op 0,504 seconde was hij teamgenoot en favoriet Lewis Hamilton te snel af.

Tekst: Ralf Dennissen

Terwijl vader Van der Garde nogmaals uitlegt hoe blij men is met de (financiële) steun van Renault voor Giedo, komt de rijder zelf de hospitality-unit van zijn team binnengewandeld. "Hier pa, zul je wel niet zo blij mee zijn", zegt Van der Garde terwijl hij een print van de wedstrijdleiding op tafel legt. "Moet voor morgenmiddag betaald worden." Van der Garde senior kijkt inderdaad een beetje sip. "Zoveel geld heb ik niet bij me!", antwoordt hij terwijl hij de boete voor '8 kilometer te hard' in de pitstraat bekijkt.

"Ik had op nieuwe banden een snelle ronde gedaan, maar tijdens het rondje erna begon mijn brandstofpomp te haperen. Toen moest ik dus terug naar de pits", aldus de coureur. "Daar was ik nog een beetje boos over, dus reed ik te hard weg." De F3-bolides zijn niet uitgerust met een snelheidsbegrenzer; de coureurs moeten zelf hun snelheid in de gaten houden.

Overigens bood het teammanagement van Opel Team Signature Plus later aan om dan maar een cheque uit te schrijven. "Anders had ik even naar huis moeten bellen ofzo", aldus vader Van der Garde. Om half zes rijden de Formule 3-coureurs de kwalificatie voor race twee van de zondag.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet