Formula Ford

Formule Ford: Helmert-Jan van der Slik grote winnaar bij eerste Formule Ford race (lang)Met overmacht heeft Helmert Jan van der Slik de eerste race van de Van Uitert Formule Ford op zijn naam geschreven. De First Division-kampioen van vorig jaar vertok van pole position en zou zijn koppositie tot de finishvlag niet meer afstaan. Michel Florie, die na de kwalificatie werd diskwalificeerd en daarom achteraan moest starten, reed een ware inhaalrace en pakte de tweede plaats. Mike Stoffels werd derde. In de First Division was het de ervaren Marijn van Kalmthout die de race in zijn klasse won. Debutant Dennis Retera werd tweede, Rogier Jongejans beklom de laatste trede van het podium.

Tekst: Laura Postma
Fotografie: Gerrie Hoekstra, Boudewijn Pieters en Tim Böhme


De Formule Ford rijders moesten de kwalificatie op zaterdag op een natte baan rijden. Helmert Jan van der Slik reed de snelste tijd, bijna anderhalve seconde sneller dan de nummer twee, Michael Mason. Van der Slik: "Ik had gezien dat de baan nat was, dus besloot ik om de eerste vijf ronden rustig aan te doen en de auto even op te warmen. Daarna ging alles goed." Ook Michael Mason was tevreden met zijn tweede tijd. "Ik had niet verwacht dat ik op de eerste rij zou staan. Maar ik was blij dat het regende, want we konden nu een goede afstelling van de auto vinden. Op een droog wegdek is het problematischer." Mason rijdt dit jaar in een Van Diemen 2002, die heeft plaatsgemaakt voor de Ray waarin hij vorig jaar reed.


Michael Mason is overgestapt van Ray naar Van Diemen.

Tegenvaller
Michel Florie, die vrijdag tijdens de trainingen nog de snelste tijd ooit in een Formule Ford op Zandvoort reed (1:44), kon er in de kwalificatie niet aankomen. De Amsterdammer had in zijn eerste ronde een tweede tijd op de klokken gezet, maar belandde een ronde later met zijn auto in het grint. Florie werd netjes teruggebracht naar de pits en bracht zijn auto tegen het einde van de kwalificatie weer de baan op, maar de coureur kwam toch niet aan de vijf ronden die hij verplicht is te rijden in de kwalificatie. Florie werd achteraan het startveld gezet. Boos was hij echter niet. "Ik wil de wedstrijdleiding bedanken dat ik toch mocht rijden. Ze hadden me namelijk ook niet kunnen laten starten."

Pole
Rogier Jongejans pakte de pole position in de First Division, zijn tijd was goed voor een derde startplaats algemeen. De coureur was tevreden, maar gaf wel aan dat er voor de race nog wat aan de auto moest gebeuren. Jongejans: "Als het droog is loopt de auto nog niet helemaal goed. We zullen voor de race nog wat aan de afstelling moeten veranderen."


Rogier Jongejans trainde erg sterk en hield menig coureur uit de A-klasse achter zich.

Marijn van Kalmthout had meer van zijn kwalificatie verwacht. De coureur die zijn Van Diemen inruilde voor een Mygale 2000, was niet echt tevreden met een tweede startplaats in de First Division en een vijfde startplaats algemeen. "De derde startrij valt tegen. Normaal gesproken ga ik goed in de regen, maar de Mygale is toch anders dan de Van Diemen en in de regen liepen we achter de feiten aan."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet