SEAT Cupra Cup

SEAT Cupra Cup: Marcel Duits grote winnaar eerste races Cupra Cup (lang)Marcel Duits en teamgenoot Christiaan Frankenhout hebben reden voor een feestje;
Zij hebben de allereerste race in de SEAT Cupra Cup gewonnen.

Problemen
Marc Koster en Ivo Berger (Team Haagsche Olifant) kwamen als vierde over de finish. "De eerste ronden kon ik het tempo niet goed volgen", aldus Koster. "Toen merkte ik dat het traction control-systeem nog aan stond. Het knopje van het systeem zit zo ver weg, dat ik er moeilijk bij kon." Later had hij te kampen met compleet stukgereden voorbanden. Het loopvlak had over de hele omtrek van de band losgelaten. Volgens Ben Prins van Prins Techniek, dat Matador in ons land vertegenwoordigt, was dit het gevolg van de korte periode tussen productie en gebruik van de banden. "Een band moet enige tijd liggen voor gebruik om te voorkomen dat zich blisters vormen." De banden waren pas de donderdagavond voor de race in ons land. Koster zocht het probleem in de tik die hij tijdens de race kreeg. "Na de race bleek dat een voorwiel compleet verkeerd stond. Het wiel stond op acht graden uit spoor."


De top 3 maakte zich op voor 12 spannende ronden in de sprintrace.

Prachtige race
De uitslag van de eerste race was meteen de startopstelling van de tweede wedstrijd, die op maandag werd verreden. De tweede race van het weekeinde is een 'normale' sprintrace over 12 ronden. Marcel Duits nam bij de start meteen de kop, voor Ronald Morien en Marc Koster. Renate Sanders startte vanaf de derde plaats, daar had ze weinig plezier van. Ze spinde in de Tarzanbocht en moest de race als laatste hervatten. Menno Kuus sloot als vierde aan bij de top drie. De vier reden al snel als aan een touwtje over het circuit. Sheila Verschuur reed als vijfde achter de top vier. Door de strijd op kop zag de jongedame kans om het gat dicht te rijden.
Het vijftal maakte er een prachtige strijd van. Zo nu en dan wisselden ze van positie, met respect voor elkaars plaatwerk. Op een paar honderd meter tussen de Audi S bocht en het rechte stuk na, behield Marcel Duits de hele race de leiding. "Het was heel moeilijk met Ronald continu op mijn achterbumper", blikte hij terug op zijn strijd met Morien. "Naarmate de race vorderde, kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. Dit is een prachtig succes." 

 3971 seatveld2.jpg
Sheila Verschuur is duidelijk gegroeid en reed een zeer sterke race.

Goede leermeesters
Marcel Duits is (nog) geen bekende coureur. Hij debuteerde in de SEAT Endurance Cup en reed vorig jaar in de Toyota Yaris Cup. Een achtste plek was zijn beste resultaat. "Ik stapte in de Toyota Yaris Cup toen de rest van het veld al één of twee seizoenen ervaring had. Die achterstand kon ik niet goedmaken. Nu start ik in een voor iedereen nieuwe cup, met nieuwe kansen." Zijn eerste raceweekeinde in de SEAT Cupra Cup verliep boven verwachting. "Mijn doelstelling voor dit seizoen was de top vijf, met enkele podiumplaatsen." De 24-jarige rijder heeft goede leermeesters.  "Ik ben Jaap van Lagen en Tom Coronel dankbaar voor hun steun en tips."

 
Niek Jansen test de rallykwaliteiten van de Matadors.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet