Belcar

BELCAR:Marc Goossens zet voor de concurrentie verfrissende tijd neer

Marc Goossens dook zaterdagmiddag onder de magische grens met 1.29.332. De Belg zette met de monsterachtige, in toiletverfrissende Ambi Pur kleuren, Chevrolette Corvette absoluut de snelste tijd neer. De baan lag er 's middags duidelijk sneller bij. Met 1,6 seconde achterstand was deze tijd voor Anthony Kumpen in de Viper onaantastbaar. Naast elkaar op de startgrid van de eerste race staan de Chevrolet Corvette van Marc Goossens en de Viper van Anthony Kumpen.  

Tekst: Flor Schilte - Foto's Tim Bohme Uitgaande van de startgrid van de 125 minuten durende Belcar race ziet het er naar uit dat de ouverture van Belcar 2004 heel spannend gaat worden. Niet minder dan 48 GT's en supertoerismewagens namen deel aan de kwalificatie op Zolder. Voor de wedstrijd op zondag is de Belcar verzekerd van spektakel en vuurwerk. De Fin Paittala parkeerde de Porsche met een derde tijd op de tweede startrij, waar met een 4e rijtijd ook de Porsche van Vincent Vosse te vinden is. Op de derde startrij de Viper van Kuismanen en Hasenblicher.


 
De zesde trainingstijd was voor David Hart. Hart had te kampen met een slecht liggende auto. "Van de winter hebben we de auto breder gemaakt en zo opgebouwd. Aan het einde van de tweede kwalificatie had ik uiteindelijk een fatsoenlijk bestuurbare auto", vertelde de vastgoedmagnaat.

Toon van de Haterd had het geweldig naar zijn zin in de Porsche en draaide een zevende tijd. De exotische Gillet Vertigo van Kuppens/Ugeux behaalde een uitstekende 8e plaats. Voor Jos Menten en Tim Verbergt was de 9e plaats weggelegd. De racebaan was erg vuil vanwege de zandresten van het WK motorcross.

In de eerste kwalificatieheat was het duo Marc Goossens/Franz Lamot  met de vette Chevrolet de Viper van GLPK te snel af. Anthony Kumpen en Bert Longin hadden het nakijken met 0.694 seconde achterstand. Goossens had eerder al op de vrije trainingsdagen laten zien dat met de Chevrolet Corvette een tijd van minder dan 1 minuut 30 op Zolder te realiseren valt. De Fin Markus Paittala, die samen met de Belg Leo van de Sande een Porsche aan de start brengt maakte het podium vol.

Mike Hezemans
en David Hart moesten al ruim 3 secondes toegeven met hun Viper. Toon van de Haterd wisselt dit jaar van de Marcos naar een Porsche 996 Biturbo, die samen met de Belg Bart Couwberghs aan de start wordt gebracht. De snelle Brabander was in zijn nopjes met zijn 5e plaats na de kwalificatietraining. "Ik ben uitermate tevreden met dit resultaat. Als je hier de top 8 ziet, die zijn allemaal aan elkaar gewaagd. Met dit resultaat liggen we helemaal op schema qua verwachtingen". Voor Jos Menten was de vrije training op vrijdag probleemrijk. "We hebben alle merken banden gebruikt. Het ging gewoon niet. De auto schoof over de voorwielen weg. We hebben hier twee keer op vrijdag getraind, meer niet. Uiteindelijk hebben we voor smallere velgen en banden gekozen, dat ging prima. In de vrije training zaterdag waren we op slag 3 seconden sneller. Tim Verbergt en ik zitten in ieder geval er goed bij. De 8 cilinder BMW M3 van Jan Jacobs met de Belg Hattrick Beliën eindigde als 19e Jean-Pierre Verhoeven, samen met de Duitser Frank Döring in een Porsche 996 GT onderweg, de 21e tijd neerzette.

Frank Meijers
had wel een hele aparte ervaring. Gedurende de winter was de BMW E46 M3 opnieuw opgebouwd. "Toen ik de baan opging keek op de display in het dashboard, daar klopte niks van. Als ik een 1 zag staan schakelde de bak in de vrij. Het bleek dat je de display moest  lezen en 1 erbij moest tellen, dan klopte het wel. Eer dat ik dat in de gaten had begon het te regenen. Toen was de mogelijkheid om een snelle tijd neer te zetten voorbij". Meer dan een 24e tijd zat er voor de coureur uit de Hoekse Waard niet in. De Limburgse coureur Robert de Hoen, samen met de Belgische rijder Christian Hoebben maakt met de BMW compact dit seizoen de overstap van de Touring Cup naar de Belcar. Een 31e tijd viel hen ten deel. Toen het circa één kwartier voor het einde van de eerste kwalificatieheat begon te regenen was het in feite over. Maar zoals in het voorafgaan valt te lezen werd het klassement in de tweede kwalificatie behoorlijk door elkaar gehusseld.  

Uitslag kwalificatie Belcar New race Festival
1.  Goossens-Lamot, B, Chevrolet Corvette
2.  Anthony kumpen-Bert Longin, B, Chrysler Viper GTS-R
3.  Paittala-Van Sande, Sf-B, Porsche 996 Biturbo
4.  Vosse-Bouvy, B, Porsche 996 Biturbo
5.  Kuismanen-Hasenblicher, SF-D, Chrysler Viper GTS-R
6.  Hezemans-Hart, NL, Chrysler Viper GTS-R
7.  Couwberghs-van de Haterd, B-NL, Porsche 996 Biturbo
8.  Kuppens-ugeux, B, Gillet Vertigo
9.  Menten-Verbergt, Nl-B, Porsche 996 Biturbo
21 Beliën-Jakobs, B-NL, BMW E46M3 V8
24.Verhoeven-Döring, NL-D, Porsche 996 GT3
30.Meijers-Broekmans, NL-B, BMW BMW E 46 M3
38 De Hoen-Hoebben, NL-B, BMW Compact
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet