Formule 1

FIA doet minieme aanpassing aan Formule 1-kwalificatie

Vandaag (woensdag 24 maart 2004) heeft de Wereldraad voor Motorsport van de FIA besloten de Formule 1-kwalificatie aan te passen. De 'prekwalificatie' begint voortaan om één uur en de échte kwalificatie precies één uur later. In Australië en Maleisië begon die nog aansluitend. 

Tekst: Christiaan W. Lustig

Minieme wijziging kwalificatiesysteem
De Wereldraad voor Motorsport van de Internationale Automobielfederatie (FIA) heeft gisteren besloten het nieuwe kwalificatiesysteem in Formule 1 aan te passen. Vanaf de Grand Prix van Bahrein, volgend weekend, start de zogenaamde 'prekwalificatie' om 13:00 uur locale tijd; de 'echte' kwalificatie start niet, zoals in Australië en Maleisië, aansluitend, maar om stipt 14:00 uur. De twee trainingssessies op de zaterdag worden met één uur vervroegd. Naar verwachting zullen tv-zenders alleen nog maar de tweede sessie rechtstreeks uitzenden. 

Teams moeten beter alternatief bedenken
Voor het gehele weekend maakt de regelwijziging niet veel uit. Het blijft aan de teams een beter alternatief te bedenken en, belangrijker nog, het daarover eens te worden. De malaise rondom de oude nieuwe kwalificatie, die dit seizoen werd geïntroduceerd, speelt bepaalde partijen in de kaart. Zij willen de Grand Prix-weekends terugbrengen naar twee dagen in plaats van drie. Zodoende kunnen de kosten gedrukt worden én komt budget vrij voor nóg meer races.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet