IndyCar

IRL: Dan Wheldon verstevigt leiderspositie op Pikes Peak

Met een overwinning op Pikes Peak heeft AGR coureur Dan Wheldon zijn leiderspositie in het IRL kamppioenschap verstevigd. Penske coureur Sam Hornish jr. eindigde als tweede en vormt met 97 punten achterstand nog de enige serieuze bedreiging voor de Brit.

 Pikes Peak

Dan Wheldon koerst richting IRL titel. Foto IRL.

AGR andermaal dominant
Hoewel de Penske-coureurs Hornish en Castroneves vanaf de eerste startrij vertrokken, was het AGR Team andermaal dominant. De Schot Dario Franchitti, gespecialiseerd in het winnen op 1 mijl ovals, gaf na een pitstop in de 164e ronde de leiding definitief uit handen toen hij zijn motor af liet slaan. Teameigenaar Michael Andretti: "Hoewel hij de sterkste auto dit seizoen heeft, schijnt hij toch de meeste pech te hebben." 60 ronden voor het einde van de 225 ronden tellende wedstrijd kreeg de Brit de leiding definitief in handen. De AGR coureur kende overigens één benauwd moment in de wedstrijd, toen hij met een spectaculaire move zowel zijn teamgenoot Tony Kanaan als Helio Castroneves op een ronde zette. De wedstrijd werd slechts door één neutralisatie in de 76e ronde gekenmerkt toen Ganassi coureur Ryan Briscoe voor de zoveelste keer dit seizoen de muur schampte. Teamgenoot Jacques Lazier moest na een crash in de trainingen van deelname afzien. Dan Wheldon bezorgde Honda tevens haar tweede motorenkampioenschap en haar 90e overwinning in American Open Wheel Racing. Honda behaalde in de rivaliserende CART series in 1995 met de Braziliaan Alex Ribeiro haar eerste overwinning op New Hampshire.

Chevrolet definitief out
Hoewel Roger Penske de laatste weken serieus met Chevrolet onderhandelde, heeft het GM management defintief besloten de IRL vaarwel te zeggen. Toyota verlaat de IRL na 2006 definitief voor de NASCAR series. Zonder concurrentie heeft Honda weinig interesse om voor 2007 aan te blijven. Zowel met Ilmor als met Cosworth lopen van IRL zijde onderhandelingen voor een exclusief motorencontract.Saillant detail, zowel viervoudig Indianapolis winnaar Rick Mears als IRL teameigenaar Chip Ganassi riepen beiden partijen dit weekend op om onder voorwaarden de boel weer samen te voegen. "Mijn sponsors zijn niet ontevreden over de IRL, maar wel over degenen die zowel Champcar- als de IRL shows runnen" bromde Ganassi. Volgens Rick Mears zou de IRL bij een onmiddellijke herenging nu teveel water bij de wijn moeten doen. Dat kan niet. Chanpcar eist teveel dingen waaraan wij aan toe zouden moeten geven. Dat kan niet. Wel zouden wij graag weer meer internationaal willen gaan."

UITSLAG
1. Dan Wheldon (GB) Dallara Honda 225 ronden
2. Sam Hornish jr. (USA) Dallara Toyota 225 ronden
3. Tony Kanaan (BR) Dallara Honda 224 ronden
4. Helio Castroneves (BR) Dallara Honda 224 ronden
5. Vitor Meira (BR) Panoz- Honda 224 ronden
6. Tomas Enge(CZ) Dallara Chevrolet 224 ronden
7. Dario Franchitti (GB) Dallara Honda 224 ronden
8. Danica Patrick (USA) Panoz Honda 223 ronden
9. Scott Sharp (USA) Panoz Honda 222 ronden
10.Patrick Carpentier(CDN) Dallara Toyota 222 ronden

Stand kampioenschap
1. Dan Wheldon 505 pnt. 2. Sam Hornish jr. 408 pnt. 3. Tony Kanaan 385 pnt. 4. Dario Franchitti 371 pnt. 5.Helio Castroneves en Scott Sharp 348. pnt. 7. Vitor Meira 327 pnt. 8. Bryan Herta 321 pnt. 9. Tomas Scheckter 303 pnt.10. Patrick Carpentier 287 pnt.

tekst Willem J.Staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet