Diversen

Renger van der Zande debuteert in NK Formule Renault

Van Amersfoort Racing heeft weer een nieuw karttalent onder zijn hoede genomen. Net als Giedo van der Garde zal Renger van der Zande rechtstreeks vanuit de karting debuteren in de Formule Renault 2000. De net achttien geworden Van der Zande is de eerste die zich voor het nieuwe seizoen bij VAR heeft aangemeld.


Frits van Amersfoort met de net achttienjarige Renger van der Zande op Zolder.

Tekst en foto: PR

Renger van der Zande debuteert in NK Formule Renault Renger, zoon van Ronald van der Zande die de trouwe Zandvoort bezoeker nog kent uit de Toyota Starlet Cup, zal dit jaar ook verder gaan met karting in het succesvolle CRG Holland-team van Michel Vacirca. Dat betekent een druk programma voor de jonge karter, deelname aan de Habo DaCosta Formule Renault en het Italiaans-, Europees en Wereldkampioenschap Karting Formule A. Met de Formule Renault als prioriteit. 

Van der Zande kent Giedo van der Garde goed, want zij hebben samen in hetzelfde kartteam gezeten. De Nijmeegse scholier behoorde tot de zo succesvolle Nederlandse kartdelegatie, die met Giedo van der Garde als wereldkampioen, Carlo van Dam als vierde en Van der Zande als vijfde in dat WK 2002 een ware triomftocht hield.
Gedurende de winter werkte Van der Zande meer dan 200 testronden af, bij AR Motorsport, Equipe Verschuur, Geva Racing en Van Amersfoort Racing. Er werd uiteindelijk voor het laatste team gekozen. "De wijze waarop VAR vorig jaar Giedo heeft begeleid is dermate overtuigend, dat ik ervan overtuigd ben dat ik daar het beste tot mijn recht kom. Ik wil in één jaar zoveel mogelijk opsteken en me goed voorbereiden op de Euroseries Formule Renault 2005. Ik ben net achttien geworden dus ik heb nog even de tijd", aldus Van der Zande, die ook bij CRG Holland blijft karten. "Het is goed te combineren want er zijn meer vooraanstaande formulewagencoureurs die ook nog steeds op het hoogste niveau karten. En daarbij komt dat ik Michel Vacirca niet zomaar wil laten vallen. We zijn best goede vrienden geworden", legt Van der Zande uit. Ook met Van Amersfoort Racing zal de samenwerking goed gaan verlopen, zo verzekert de teammanager. "De eerste ervaringen met Renger zijn uitzonderlijk goed. Niet alleen is hij meteen heel snel met de auto, hij is ook erg communicatief. En dat is bijna net zo belangrijk om succesvol te zijn", vindt Frits van Amersfoort. De jonge debutant heeft inmiddels ambitieuze doelstellingen geformuleerd: "Minimaal bij de eerste drie in de Habo DaCosta Formule Renault en de titel in het WK, EK en/of het Italiaans kartkampioenschap.
Wie de tweede rijder bij VAR wordt is op dit moment nog niet bekend, maar die beslissing zal niet lang meer op zich laten wachten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet