NK Formule Renault

NK Formule Renault: Geslaagde test Bas Lammers bij MP Motorsport

Op uitnodiging van MP Motorsport deed Europees kampioen Formule A Bas Lammers onlangs zijn eerste ervaringen op met een Formule Renault 2000-bolide. In de uitgebreide testsessie legde de karter op het Circuit Park Zandvoort meer dan veertig ronden af. Een kennismaking die zowel Lammers als MP Motorsport uitstekend beviel.

Tekst: Remco Scheelings

In een eerder stadium gaf MP Motorsport Ricardo van der Ende tijdens een testsessie de kans zijn formulewagen rentree te maken. Deze test verliep zo goed dat Van der Ende meteen weer met het autosportvirus besmet raakte en naast zijn kartcarriere een serieuze rentree in de autosport overweegt.

Imponerend
Nu was het echter de beurt aan een echte debutant om plaats te nemen achter het stuur van de MP Motorsport Formule Renault 2000. Bas Lammers, regerend Europees kampioen in de klasse Formule A, werd door MP Motorsport in staat gesteld zijn eerste serieuze formulewagen-ervaring op te doen. Tot op heden was zijn kennismaking met de autorensport beperkt gebleven tot enkele ronden in een Formule Ford en Formule BMW. Hiervan was echter tijdens de test weinig te merken, de kart-kampioen imponeerde vanaf de eerste ronde.

Bochtsnelheden
Lammers over zijn bevindingen: "Het was fantastisch om mee te maken. De meeste indruk maakte de snelheid in de bochten, de stabiliteit, de grip en de remmen. Je gaat een bocht hard in maar kunt er ook weer hard uit." Hoewel de test niet in de eerste plaats bedoeld was om snelle rondetijden op de klokken te krijgen, was het team onder de indruk. Het 18-jarige talent was vlug aan de MP Motorsport-Renault gewend waardoor de tijden na een paar ronden snel omlaag gingen en er uiteindelijk een uitstekende tijd uit de bus rolde. "Het gevoel met de auto was goed waardoor ik op de limiet kon rijden zonder echte risico's te nemen. Het gevoel van snelheid tussen een kart en een Formule Renault is goed vergelijkbaar. Met 220 kilometer per uur 12 centimeter boven de grond in een Formule Renault lijkt zelfs langzamer dan 170 kilometer per uur 2 centimeter boven de grond op een kart." Toch had Lammers ook duidelijke verschillen tussen het rijden met een Formule Renault en een kart ervaren. "De rempunten zijn heel erg verschillend. Bij het karten moet je de kart door de bochten laten rollen, het liefst uiteraard zo snel mogelijk. Met een formulewagen is dat niet zo omdat, als je de auto laat rollen, je daar veel tijd mee verliest. Met een formulewagen is het keihard bij een bocht aankomen, dan op 50 meter voor de bocht zo hard mogelijk remmen en toch weer proberen er hard uit te komen. Echter ook weer niet te snel want dan krijg je problemen met onderstuur in het midden van de bocht."

Professioneel
Lammers kwam met MP Motorsport in contact via Arie van der Hoek. "Arie kent mij nog uit de tijd dat zijn zoon Ardi, nu uitkomend voor MP Motorsport, op de karts zat. MP Motorsport heeft me tijdens de test perfect begeleid. Er was voldoende ruimte om de afstellingen naar eigen inzicht aan te passen. Het team werkt erg professioneel terwijl je je toch direct thuis voelt. Ook verliep de communicatie tussen mij als rijder en het team erg soepel. Alle aandacht was die dag op mij gericht."

Toekomst
Vraag is natuurlijk of de eerste kennismaking een vervolg krijgt en het de definitieve overstap van de kart-kampioen naar de autorensport betekent. "De plannen voor een overstap waren er al en zijn nu alleen maar concreter geworden. Het is echter zaak op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen, een weloverwogen beslissing die gebaseerd moet zijn op een verdere toekomst in de autosport. Hierbij is er een duidelijke voorkeur voor de Formule Renault. We hopen nog een keer met MP Motorsport te kunnen testen. Zodra er iets meer definitief te melden valt, zullen we dat naar buiten brengen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet