Formule 1

Formule 1: Nieuwe Williams-BMW gepresenteerd: radicale, korte neus

Vandaag (maandag 5 januari 2004) heeft BMW WilliamsF1 Team haar nieuwe auto aan pers en publiek gepresenteerd. De FW26 beschikt over een radicale, korte neus met een voorvleugel die aan twee 'slagtanden' naar voren steekt. De nieuwe bolide moet het team het Kampioenschap opleveren, aldus oprichter Frank Williams. De verwachtingen van Ralf Schumacher en Juan Pablo Montoya zijn vanzelfsprekend ook zeer hoog. Patrick Head relativeerde de discussies over de schoonheid van de FW26 of het ontbreken daarvan: "Het is geen ontwerpwedstrijd." 

 

Tekst: Christiaan W. Lustig
Foto: BMW WilliamsF1 Team

Radicale, nieuwe neus voor Williams FW26
Het nieuwe Formule 1-seizoen is effectief vandaag begonnen. BMW WilliamsF1 Team presenteerde namelijk als eerste team haar nieuwe bolide. De geheel nieuwe FW26 heeft een revolutionaire, korte neus met de voorvleugel naar voren gestoken aan wat het team 'slagtanden' noemt. "Deze auto is een vrij logische vooruitgang binnen de regels," zei Technisch directeur Patrick Head, "hoewel één of twee dingen anders lijken. Omdat we langere tijd hebben vóór de eerste race, zullen we beter begrijpen hoe we het beste uit de auto kunnen krijgen." Directeur en naamgever Frank Williams voegde daaraan toe "Elk jaar willen we winnen als we naar de races gaan. Onze aspiraties zijn dit jaar hoger dan ooit. Wij zouden teleurgesteld zijn als wij niet eerste in het Kampioenschap worden."  

"Verwachtingen zeer hoog", aldus Schumacher
Beide Williams-coureurs voor 2004 waren onder de indruk hun de nieuwe auto. Zowel Ralf Schumacher als Juan Pablo Montoya reed vanmiddag meteen een aantal ronden op het Spaanse Circuit Ricardo Tormo, bij Valencia. "Ik had al een aantal onderdelen van de FW26 getest," liet Schumacher weten. "Het is fascinerend om te zien hoe alles samenwerkt en eerlijk gezegd zijn mijn verwachtingen zeer hoog." Montoya zei: "Ik hoop de auto vanaf het begin snel zal zijn, maar wij hebben nu het voordeel van een duidelijk, twee maanden durend testprogramma in Spanje vóór het eerste race-weekend." Morgen vertrekt het team naar het Circuit Jerez de la Frontera. 

Head: nieuwe Williams niet de mooiste
Over de uitstraling van de Williams-BMW FW26 zijn de meningen verdeeld. Patrick Head zei dat de nieuwe wagen misschien niet het mooiste is dat Williams heeft gemaakt, maar het is wel de bedoeling dat hij zeer effectief is. "Het is geen ontwerpwedstrijd," merkte Head op. "Wij hebben een deel van de neus boven de voorvleugel geëlimineerd. Dat geeft meer vrijheid aan de luchtstroom. Het moet de 'drag' verminderen en de neerwaartse druk verhogen." Het wordt interessant om te zien of andere teams het voorbeeld van Williams volgen " is het niet dit seizoen, dan allicht in 2005. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet