IndyCar

IRL reduceert snelheid

Naar aanleiding van twee verschrikkelijke IRL crashes in Oktober heeft de organisatie met onmiddellijke ingang maatregelen genomen om de snelheid alsmede de cilinderinhoud van de motoren te reduceren.De cilinderinhoud van de 3,5L motoren wordt ten tijde van de Indy 500 tot 3Lteruggebracht, zo maakte de organisatie vanochtend bekend. 

tekst Willem J. Staat
Foto Toyota USA

Toyota, Honda en GM verwachten dat door de nieuwe maatregelen de snelheden ongeveer 17 mph. lager worden.De verandering in het reglement zal de snelheid op de Indianapolis Motor Speedway met ongeveer 10 mph. verlagen.Helio Castroneves won de pole dit jaar met ruim 231.725 mph. Alle drie de motorenleveranciers ondersteunen deze verandering volkomen.Lee White van Toyota bevestigde dat men de juiste stappen genomen heeft om te voorkomen dat er nog meer losgeslagen bolides tegen de omheining vliegen.De snelheden moeten duidelijk onder controle gebracht worden en dit is de beste manier, aldus White.Ook Joe Negri van Chevrolet liet zich in dezelfde bewoordingen uit. Het terugschroeven naar een 3.0L cilinderinhoud brengt volgens Joe Negri weinig kosten met zich mee. 'In 2000 gingen we van 4.0 naar 3.5L en dat veroorzaakte weinig problemen', aldus Negri. 'Aan de cilinderkoppen behoeft namelijk niets veranderd te worden en dat houdt tevens in dat er geen nieuwe motoren ontwikkeld moeten worden.' De nieuwe IRL maatregelen houden volgens deskundigen ongeveer een verlies van 90pk. in. Tevens kondigde de organisatie een nieuw aerodynamisch pakket voor 2004 aan, dat in Februari wordt bekendgemaakt. De verschrikkelijke crash van Tony Renna luidde eigenlijk deze verandering in aldus IRL organisator Tony George. Arie Luyendijk reed in het eerste echte IRL jaar pole met 218.263 mph. 'Recente tests wezen uit dat we in Mei ver boven de 230 zouden komen. Het plafond was eigenlijk bereikt', aldus George. 

 

Overigens is Arie Luyendijk nog steeds pole-record houder, hij reed in 1996met een gemodificieerde Indycar op IRL specificatie 239.269 mph.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet