Diversen

Div: Formule Renault-kampioen Paul Meijer in Nissan World Series Light

 


Komend weekend worden op het circuit van Jarama (Spanje) de laatste twee races van de Nissan World Series en de Nissan World Series Light gereden. In de laatste klasse komt de Nederlander Paul Meijer aan de start. De kersverse Formule Renault-kampioen testte afgelopen weekend al met de auto en was toen de snelste van alle coureurs.

Tekst en foto: PR

Paul Meijer is hard bezig zijn plannen voor 2004 te smeden. De 18-jarige Bosch en Duinse scholier gaat - als eerste Nederlandse Formule Renault-kampioen -vanzelfsprekend een niveau hoger rijden. Op dit moment is zijn focus gericht op de Nissan World Series Light en de nieuwe Euroseries Formule Renault. De laatste klasse is technisch gezien superieur aan de Formule Renault 2000. De Formule Nissan Light is in de basis gelijk aan de beroemde Dallara F 302, de auto die wereldwijd de toon aangeeft in de Formule 3. Er zijn echter een paar expliciete verschillen. Zo is de Formule Nissan Light voorzien van een 2-liter Nissan motor, die rond 250 pk levert. Dat is aanzienlijk meer dan een standaard F 3-motor, die rond 220 pk levert. Een ander groot verschil is het feit dat de Formule Nissan Light een grond-effect auto is, in de traditie zoals de legendarische Colin Chapman dat in 1977 voor zijn eigen Lotus Formule 1 heeft ontworpen. Het grond-effect zorgt ervoor dat een Formule Nissan ongekend hoge bochtsnelheden kan bereiken. En aangezien een Formule Nissan Light slechts 570 kilo weegt (inclusief rijder) liggen ook de rondetijden aanzienlijk hoger.

De bakermat van de Nissan World Series is Spanje maar in de loop der jaren is het kampioenschap steeds internationaler geworden. Zo werden er dit seizoen ook races in België, Frankrijk, Italië en Oostenrijk gereden. En in 2004 komt daar heel misschien ook ons eigen circuit van Zandvoort bij.

Paul Meijer heeft intussen al de nodige testkilometers in de Formule Nissan Light afgelegd. Eerst testte hij op het circuit van Albacete, afgelopen weekend was het circuit van Jarama aan de beurt, ter voorbereiding op de races van komend weekend. Daar rijdt hij in het team Vergani Formule, waarvoor ook Mathias Lauda uitkomt. Inderdaad, de zoon van. Lauda's auto wordt ge-engineerd door Ronald Heiligers, de eigenaar van het, in Nederland winnende, AR Motorsport FR-team. Dat verklaart ook meteen de connectie. Tijdens die testen was hij sneller dan alle andere coureurs. "Op Albacete was ik zelfs een halve seconde sneller dan de pole-positietijd van kampioen Cruz Alvares en zat ook een halve seconde onder het baanrecord. En in Jarama was ik eveneens de snelste, al was Alvarez er toen niet bij", licht Meijer toe. Hij is er dan ook van overtuigd dat hij komend weekend op zijn minst een podiumplaats gaat scoren. "Die auto ligt me ontzettend goed. Hij is drie a vier seconden sneller dan een Formule 3 en stuurt ook veel scherper. Daarnaast zijn die ontzettend hoge bochtsnelheden een waanzinnige ervaring. Daar moet je wel even naartoe groeien. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt kun je lezen en schrijven met die auto".

In het Nissan World Series finaleweekend rijdt Paul Meijer twee races, beide op zondag 30 november.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet