Diversen

Div: Jaap van Lagen wint eerste Autovisie Drift Challenge

 


"Do it sideways" was afgelopen zaterdag het motto op Circuit Park Zandvoort tijdens de finale van de Autovisie Drift Challenge. Na de druk bezochte voorrondes op 26 september en 5 oktober mochten ditmaal de vijftig besten plus een aantal genodigden het tegen elkaar opnemen op diverse proeven. Wagenbeheersing in optima forma, waarbij Formule Volkswagen-kampioen Jaap van Lagen uiteindelijk aan het langste eind trok.


Tekst: René de Boer
Foto's: Chris Schotanus/Essay Produkties


 

In vele andere Europese landen zijn driftcompetities al enorm populair. In Nederland vond voor de eerste maal een dergelijk initiatief plaats, een gezamenlijke activiteit van de Rensportschool Zandvoort, het Circuit Park Zandvoort, het tweewekelijkse vakblad "Autovisie" en BMW Nederland. Onder de deelnemers die zich via de beide voorrondes hadden gekwalificeerd waren ook diverse (oud-)coureurs als Christiaan Frankenhout, Danny van Dongen, Dillon Koster, Junior Strous, Maarten Jansen, Sandra van der Sloot en de uiteindelijke winnaar Jaap van Lagen. Daarnaast waren er diverse rijders die als genodigden aan de competitie deelnamen, zoals onder anderen Michael en Jeroen Bleekemolen, Allard Kalff, Frans Vörös, Cor Euser, Fred Krab, Patrick Huisman, Peter Kox en Tom Coronel, alsmede (oud-)rallyrijders Chiel Bos, Paul Maaskant, Peter Bijvelds, Henk Vossen en Theo van den Berg.

De deelnemers moesten allereerst driften door de Tarzanbocht, vervolgens driftend een slalomparcours op de Bavaria Paddock afleggen en daarna driften door achtereenvolgens de Audi-S-Bocht en de Arie Luyendijk Bocht. De reguliere deelnemers reden met eigen auto's, waarbij sommigen opvielen door hun originaliteit (we zagen ondermeer een BMW 3-serie met ski's op het dak gemonteerd en een Jaguar XJ6 als trouw-auto, compleet met kostuum achterin en boeket bloemen op de motorkap!) en anderen door hun bijzonder strak geprepareerde auto's (ondermeer een zeer fraaie Ford Escort Mark II en een wel heel snelle BMW 3-Serie Touring). Genodigden reden met BMW's 3-Serie Compact en M3.

De prestaties werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Arie Ruitenbeek (BMW Nederland), Erik Weijers (Circuit Park Zandvoort), Frank Kerseboom (Driftclub.nl), Huub Vermeulen en Jan-Joris Verheul (beide Rensportschool Zandvoort) en Ton Roks (Autovisie). De beste tien reguliere deelnemers en de beste tien genodigden mochten door naar de laatste proef, die werd verreden met een auto die voor iedereen nieuw was, een BMW Z4. Deze laatste proef vond opnieuw op de Bavaria Paddock plaats en moest tweemaal worden afgelegd, waarna degene met het hoogste gemiddelde cijfer tot winnaar werd uitgeroepen. Die eer viel dus Jaap van Lagen te beurt, die de eerste plaats voor zich opeiste, voor Tom Coronel en Junior Strous. De reacties van de deelnemers en de talrijk aanwezige bezoekers waren bijzonder enthousiast, zodat we er niet van zouden opkijken als er volgend jaar nog meer belangstelling is voor de tweede editie van de Autovisie Drift Challenge.

De drie prijswinnaars: van links naar rechts Junior Strous (3e), winnaar Jaap van Lagen en Tom Coronel (2e)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet