Formula Regional European

Eurocup Formule Renault 2.0: Oranje boven in Donington
 

Van de vorige krachtmeting in Ochsersleben wisten we al dat de Nederlandse Formule Renault-coureurs zich heel goed kunnen meten met de rest van de wereld. Maar dat ze de beide pole-posities zouden pakken voor de grote finale in het Engelse Donington had men alleen maar durven te dromen. Toch is het zo. Sterker nog, voor de eerste race staan er vijf landgenoten bij de eerste tien!

Tekst: Matthe IJzerman - Foto's: Chris Schotanus


De kwalificatietraining voor de eerste race werd op een natte baan gereden. Het regende weliswaar niet meer maar met dergelijke lage buitentemperaturen wordt het asfalt ook niet echt veel droger. Toch werd de baan steeds sneller. Tegen het eind werden de hoogste startposities bepaald. Uiteraard waren alle 36 auto's op de baan, waardoor het een drukte van belang was. Giedo van der Garde had precies die vrije ronde die hij nodig had en reed een fabelachtige 1 min. 16.270. Waar de eerstvolgende, de Fransman Guillaume Moreau, ruim drietiende op moest toegeven. Xavier Maassen " nu voor AR Motorsport rijdend maar die op de droge baan behoorlijk met zijn auto aan het worstelen was - zat nu wel helemaal voorin en noteerde de vierde tijd. Paul Meijer had pech. Hij kon als een van de allerlaatsten nog een snelle ronde proberen te rijden maar werd zodanig in de weg gereden dat zijn tijd slechts de zevende plaats betekende. Yelmer Buurman, die voor dit weekend zijn toevlucht tot het Engelse Fortec Racing heeft gezocht, staat knap negende, net voor Ferdinand Kool, die uitgerekend in dat ultieme rondje van de baan raakte.

De MP-rijder had overigens eerder op de dag zijn MP Motorsport-team al een geweldig cadeau gegeven. Was hij in de vrije, droge trainingen op donderdag al de snelste geweest, dit keer was hij dat weer en ook nu op een droge baan. Een geweldig resultaat voor Kool en zijn team, want we moeten niet vergeten dat MP het als een eerstejaars Formule Renault-team moet opnemen tegen de superervaren, grotendeels buitenlandse concurrentie. Kool, die zijn pole op de Marlboro Masters gruwelijk om zeep hielp, zal dat niet meer overkomen, zo belooft hij: "Ik ga echt vol van acquit en dan moeten ze me maar zien te achterhalen. Ze voorspellen mooi weer en een droge baan dus dat moet gaan lukken", aldus Kool, die ook voor de eerste race op een podiumplaats rekent. "De meesten die dan voorin staan waren tot nu toe op een droge baan niet zo snel. Dus ik kan er zeker nog wel een paar inhalen", voorspelt hij. Een mening die Giedo van der Garde met hem deelt, maar dan denkt hij juist aan de tweede race want in de eerste staat hij immers al helemaal vooraan. "Ook in die training was ik heel snel maar brak de kabel van mijn versnellingspook, waardoor ik op de zesde plaats bleef steken. Anders had ik zeker ook bij de eerste drie gestaan.
Er zal veel aandacht uitgaan naar Esteban Guerrieri, de lijstaanvoerder. Die start de eerste race als 22e (!). En de Argentijn is een behoorlijk opgewonden standje. Kortom, ook Paul Meijer heeft nog een gerede kans op dit officieus Europees Formule Renault-kampioenschap.

Stand voor de eerste race in Donington:
1. Esteban Guerrieri 104; 2. Simon Pagenaud (Fra) 74; 3. Robert Schlünssen 70; 4. Paul Meijer 62; 5. Hendrik Vieth 46; 6. Reinhard Kofler 38; 10. Giedo van der Garde 24

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet