Formula Regional European

Eurocup Formule Renault 2.0: Nog één maal schitteren

Komend weekend wordt op het circuit van Donington de laatste ronde van de Masters Formule Renault 2000 gereden. Met vijf Nederlandse toppers zijn de verwachtingen hoog gespannen. Niet onterecht, gezien de recente successen.

Tekst: Matthe IJzerman - Renault Nederland

De Masters Formule Renault 2000 is dus een merkwaardig kampioenschap geworden. Laten we nog even terugblikken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er vier individuele evenementen van zouden komen, waaruit maximaal vier maal twee winnaars tevoorschijn zouden komen. Die zouden dan allemaal op een zekere dag een Formule Renault V6 gaan testen en de beste zou dan een jaartje in het EK FR V6 mogen gaan rijden. Dankzij de inspanningen van de teammanagers in het eerste weekend in Brno werd er toch een echte puntentelling voorgesteld. Toen kwam de ronde in Assen, waarbij de eerste race zoals bekend in een zodanige chaos uitmondde dat die race niet eens meetelt. Daarna kwam de voor de Nederlanders, en met name Paul Meijer, zo mooie ronde in Oschersleben. Hoewel de Argentijn Esteban Guerrieri de ranglijst ruim aanvoert is nog niets zeker. Hij heeft immers al een paar steekjes laten vallen.

De kansen van Paul Meijer
Paul Meijer staat vierde maar heeft slechts 12 punten achterstand op de nummer twee, Simon Pagenaud en 42 op de klassementsleider. Bedenk daarbij wel dat er maximaal 68 punten in Donington te halen zijn. We tekenen daarbij aan dat de Nederlander (en zijn landgenoten) de enige in de top is die voor het eerste jaar Formule Renault rijdt. De anderen hebben er twee en zelfs drie jaar (Guerrieri) opzitten en zijn ook ouder. In dat licht bezien is de prestatie van onze eigen Formule Renault-kampioen dus ook al fraai. Paul Meijer rijdt uiteraard weer met zijn eigen kampioensteam AR Motorsport, dat wel een tweede rijder heeft, in de persoon van Xavier Maassen. Zijn Vodafone Formule 2000 Racing-team besloot de reis niet te ondernemen nadat Yelmer Buurman zich voor het Engelse Formule Renault winterkampioenschap had aangemeld bij het Engelse topteam Fortec Racing. Nu wil het toeval dat in hetzelfde weekend op Donington ook de eerste ronde voor dat kampioenschap wordt gereden. De tweede en laatste is overigens een week later op het circuit van Croft. Welnu, Buurman heeft twee auto's nodig voor beide kampioenschappen en nam dus die ene Vodafone auto over, welke ook door Fortec gerund gaat worden.

Opmerkelijk is de terugkeer van Junior Strous bij van Amersfoort Racing. Hij heeft kennelijk geconcludeerd dat zijn tijdelijke overstap naar Motopark Academy niet erg veel heeft opgeleverd. Het wordt dus weer een tandem Giedo van der Garde-Junior Strous en wie de Finaleraces in Zandvoort heeft gezien zal deze stap met argusogen volgen. Van der Garde zal daar met gemengde gevoelens over denken want zo beaamde hij in Oschersleben: "Ik vaar er heel wel bij als alle aandacht in het team op één rijder is gevestigd. Dat komt mijn prestaties zeker ten goede", zo liet hij toen weten. Welnu, de KNAF Talent First-rijder zal in Engeland echt iets heel goeds uit de hoge hoed moeten gaan toveren, al was zijn derde plaats in Oschersleben niet verkeerd. Maar die eerste race had hij wel moeten winnen, toch? Voor Ferdinand Kool wordt het ook tijd zich eens op het Europese platform te etaleren want na zijn winst tijdens de Finaleraces mag je meer verwachten dan een klassering tussen de tiende en twintigste plaats. De beide kwalificatietrainingen zijn op zaterdag, de twee races op zondag, waarvan de eerste om 9.30 uur.

Stand
1. Esteban Guerrieri 104
2. Simon Pagenaud (Fra) 74
3. Robert Schlänssen 72
4. Paul Meijer 62
5. Hendrik Vieth 46
6. Reinhard Kofler 38
10. Giedo van der Garde 24
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet