GT

FIA GT: Zwaan's Racing valt in laatste race FIA GT uit
Monza, 19 oktober 2003. Na een veel belovende warm up, waarin een tweede tijd werd gerealiseerd, moest Arjan van der Zwaan de Zwaan's Racing Chrysler Viper helaas na 13 ronden aan de kant zetten met mechanische pech. Een kapot differentieel maakten een vroegtijdig einde aan de race.

Tekst: PR - Foto's: Fast Company - Chris SchotanusDe tiende en laatste race van het 2003 FIA GT seizoen werd verreden op het roemruchte circuit van Monza in Italië. Bochten met namen als de Variante Ascari, Curva di Lesmo en de Curva Parabolica laten menig hart sneller kloppen. Voor Zwaan's Racing is het de eerste keer dat ze aanwezig zijn op dit circuit. Volgens Arjan van der Zwaan is dat niet echt een probleem: "Het zijn lange rechte stukken gevolgd door een chicane of een bocht. Technisch gezien niet bijzonder moeilijk, maar bij het aanremmen kan je aardig wat tijd verliezen".

Vele tienduizenden enthousiaste fans zijn op zondag naar het Autodrome Nazionale Monza gekomen. Voor het team uit Bergschenhoek begint de dag goed. Rob van der Zwaan weet op oude banden een tweede tijd neer te zetten tijdens de warm up. Een goede uitgangspositie voor de race. De eerste rechts-links chicane na de start zal waarschijnlijk een cruciale rol spelen in de openingsfase van de race. De krappe chicane heeft wat dat betreft een slechte reputatie. Gelukkig weet Arjan van der Zwaan de chicane zonder schade door te komen, hoewel dit ten kosten gaat van enkele posities. Arjan richt zijn vizier op de auto's voor hem en kruipt met gezwinde spoed naar zijn voorgangers. De Viper van het Roos Racing team wordt snel gepasseerd wat eens te meer de kwaliteiten van de rijders van Zwaan's Racing onderschrijft evenals de snelheid van de witte #18 Viper.

Aan de opmars komt in de dertiende ronde helaas vroegtijdig een einde wanneer Arjan de auto aan de kant moeten zetten met wat later zou blijken een kapot differentieel.

"Natuurlijk had ik me een ander slot van het seizoen voorgesteld, want dit is gewoon weg jammer. Mechanische pech is ook een factor in deze sport en helaas kregen we daar vandaag mee te maken", aldus Arjan van der Zwaan die graag nog even terug kijkt. "We hebben ontzettend veel geleerd dit seizoen. Op vele vlakken hebben we ons ervaring kunnen uitbreiden, technisch maar ook organisatorisch gezien. Het FIA GT is een mooi maar vooral een zeer competitief kampioenschap. Veel mensen zullen ons serieuzer nemen na dit seizoen. We zijn geen eendagsvlieg gebleken waar je geen rekening mee hoeft te houden. We scoren 14 punten in ons debuutjaar en daar ben ik best tevreden mee. We zijn al volop aan de gang voor volgend seizoen. We hopen dan de beschikking te hebben over een groter budget want dat is gewoonweg belangrijk in dit kampioenschap. Of dat met de Viper zal zijn laat ik nog even in het midden".

De winst in deze laatste race van het seizoen ging naar de Ferrari 550 Maranello van Gollin en Cappellari.

Uitslag Monza
1. Ferrari 550 #21 Bryner / Calderari / Livio
2. Lister #14 Campbell-Walter / Kinch
3. Ferrari 575 #9 Peter / Babini

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet