IndyCar

IRL: Crash Kenny Brack overschaduwt Texas 500

 

Een weerzinwekkende crash in de slotfase van de Texas 500 overschaduwde de allerlaatste overwinning van de Braziliaan Gil de Ferran voor Team Penske en de eerste IRL titel van de Nieuw Zeelander Scott Dixon. Twaalf ronden voor het einde kwamen de Zuidafrikaan Tomas Scheckter en de Zweed Kenny Brack met elkaar in botsing, waarbij de Zweed over het achterwiel van de Ganassi auto gelanceerd werd. De Dallara Honda spatte in duizenden brokstukken volledig uit elkaar. De survival cell deed zijn werk, Brack overleefde de crash met betrekkelijk lichte verwondingen.

tekst Willem J. Staat. 

Met nog twaalf ronden te gaan zette de crash tussen Kenny Brack en Tomas Scheckter een enorme domper op de allerlaatste overwinning van Gil de Ferran en de kampioenstitel van de Nieuw Zeelander Scott Dixon. Ruim 102.000 toeschouwers zagen verbijsterd hoe Brack over het achterwiel van Tomas Scheckter klom en vervolgens tegen de omheining omhoogklom en in duizenden brokstukken tussen Turn 3 en Turn 4 uiteenspatte. Onderdelen van de Dallara Honda vlogen zelfs door de lege tribunes heen. Niemand raakte gewond. Winnaar De Ferran keek zwijgzaam naar boven en draaide zich walgend om.

De impact van de crash deed het ergste vrezen. Brack kwam er met een gebroken dijbeen, gekneusd borstbeen en een dubbele enkelfractuur gezien de aard van de crash met betrekkelijk lichte verwondingen vanaf.Hoewel dit vermoedelijk een lang herstel zal vergen. De Zweed die recentelijk nog de Amerikaanse hitparades bestormde met zijn Subwoofers verloor nimmer het bewustzijn en wilde van zijn omgeving direct weten wat er gebeurd was. Kenny werd in bijzijn van Michael Andretti, Dario Franchitti en zijn vrouw Anita, die in December een kind verwacht naar het Parkland Memorial Hospital gevlogen. 

Gil de Ferran won zijn allerlaatste IRL wedstrijd en behaalde in vier seizoenen voor Team Penske twaalf overwinningen in zowel de CART als de IRL series.Eigenlijk geloof ik niet dat er iets nog te vieren valt, het spijt mij dat ik zo somber ben, ik heb een mooie carriere gehad en ben blij dat ik er nu een punt achter zet,peinsde De Ferran. De Nieuw Zeelander Scott Dixon behaalde voor het Team van Chip Ganassi de eerste IRL titel. Eerder behaalde Chip Ganassi maar liefst vier CART titels.Scott Dixon won dit seizoen drie IRL races en maar liefst vijf tweede plaatsen.De Nieuw Zeelander startte op 13 jarige leeftijd reeds zijn professionele carriere in de Formule Ford.De titelkandidaten Tony Kanaan, Helio Castroneves en Sam Hornish jr. werden alle het slachtoffer van mechanische problemen, waarbij Castroneves uitgleed op de olie van Hornish, die na zijn uitvallen nog met een staande ovatie door het publiek beloond werd. 

Arie Luyendijk jr. en de Brit Mark Taylor kwamen tijdens de Infiniti Proseries op exact dezelfde plaats zwaar met elkaar in botsing. Luyendijk jr. bleef ongedeerd en nam de schuld volledig op zich. Ook hier veel schade maar beide rijders bleven gelukkig ongedeerd. 

UITSLAG:
1. Gil de Ferran(BR) 195 ronden.
2. Scott Dixon(NZ) G-Force 195 ronden.
3. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 195 ronden.
4. Victor Meira(BR) Dallara Chevrolet 195 ronden.
5. Bryan Herta(USA) Dallara Honda 195 ronden
6. Scott Sharp(USA) Dallara Chevrolet 195 ronden.
7. Tora Takagi(J) G-Force Toyota 195 ronden.
8. Greg Ray(USA)G-Force Honda 195 ronden.
9. Al Unser jr.(USA) Dallara Toyota 195 ronden.
10. Roger Yasukawa(J) Dallara Honda 195 ronden. 

Kampioenschapsstand:
1. Scott Dixon(NZ)  Ganassi G-Force Toyota 507 punten. 
2. Gil de Ferran(BR)489 punten.
3. Helio Castroneves(BR) 484 punten. 

Rookie titel:
Dan Wheldon(GB)  AGR Dallara Honda. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet