V8 Supercars

V8 Supercars: 1000 km Bathurst voor Australiërs belangrijker dan Formule 1

Dit weekend vindt op het Circuit van Mount Panaroma in het Australische Bathurst de jaarlijkse 1000 KM van Bathurst voor toerwagens plaats.Er nemen slechts twee merken aan deel met de in Australie gebouwde Fords en Holdens (GM) Vrijwel alle teams genieten een vorm van fabrieksondersteuning.

tekst Willem J. Staat.
foto PR


We komen enkele bekende namen tegen zoals Nicolas Minassian, Ricky Rydell, Paul Radisisch en David Brabham. Het 6 km lange circuit wordt door insiders omschreven als het mooiste ter wereld, zelfs mooier dan de Nurburgring of Francorchamps. De Brit Peter Whitehead won de allereerste wedstrijd in 1938 met een ERA Grand Prix auto.
Een groot deel van de Australische autosportfans zal dit weekend niet wakker liggen van de F-1, maar wel van de traditionele 1000 km van Bathurst, een van de grootste toerwagenraces ter wereld. Het Australische toerwagenkampioenschap bestaat uit een mix van sprint- en enkele endurance races, waarvan Bathurst eigenlijkde belangrijkste is.Het winnen van deze prestigieuze race staat voor een Australier gelijk als het winnen van de 24 Uren van Le Mans of de 500 Mijl van Indianapolis.Het circuit van Bathurst is 6 km lang en werd kort voor de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen en 40 jaar geleden vond de eerste editie van de Bathurst 1000 plaats. De spectaculaire V8 5L Fords en Holdens behalen op het beroemde rechte stuk vanConrod Straigt topsnelheden van boven de 290 km/u.De pitstops zijn nog spectaculairder dan in Formule 1, DTM of Indycar. De crews refuellen niet alleen, maar verwisselen binnen 28 secs. vier banden en 4 remschijven. Het circuit record staat op naam van Mark Skaife met een Holden, tijdens de qualifying shoot-out in 2002 zette hij een tijd van 2.08.8278 op de klokken. Ford is dit jaar de grote favoriet. Marcos Ambrose, enkele jaren geleden nog fabriekscoureur voor Van Diemen in de Formule Ford, won met de BA Falcon maar liefst vijf van de negen tot nu toe verreden races in de AVESCO V8 series.Ambrose deelt zijn Falcon voor de ze race met teamgenoot Russell Ingall,die ooit Duits F3 reed.Zij komen uit voor het gerenommeerde Stone Brothers Team(Ford Pirtek Racing). Tweevoudig kampioen Glenn Seton verschijnt voor de 20e keer aan de start, maar wist de wedstrijd nog nooit te winnen. Seton deelt zijn Falcon met Craig Lowndes, ooit actief in het FIA F3000 kampioenschap.De Braziliaan Max Wilson komt samen met David Brabham voor het Shell Helix Team uit. 


 

Holden is in 2003 eigenlijk een beetje het slachtoffer geworden van de Formule 1 malversaties van Tom Walkinshaw, die het TWR Holden Racing bestierde. Eerste coureur Mark Skaife heeft het TWR Holden Team enkele maanden geleden noodgedwongen overgenomen. Kort voor Bathurst bracht Holden een ge-update versie uit, de HRT YV Commodore, die het de Falcon lastig moet gaan maken.Alleen de combinaties Mark Skaife/Todd Kelly en Jim Richards hebben de beschikking over deze uitvoering. Jim Richards won maar liefst 7x keer de Bathurst 1000 De man die ooit voor HB in de Formule l uitkwam, Larry Perkins, runt nu zijn eigen Holden Team en won deze race zes keer en stond eveneens twaalf keer op de hoogste trede! De Australische legende Peter Brock won Bathurst maar liefst negen keer met Holden. Bathurst is de grootste toerwagenrace ter wereld, met meer identitiek materiaal dan op Nurburgring en Spa en wordt door meer dan 100.000 fans bezocht. De winnaars van de Bathurst 1000KM zullen down under a.s. maandag meer bekendheid genieten dan de nieuwe Formule 1 wereldkampioen of Mark Webber... 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet