Formule 1

Formule 1: BAR maakt Sato bekend als tweede coureur voor 2004

BAR-Honda heeft eindelijk Takuma Sato bekendgemaakt als coureur voor 2004. De Japanner treed aan naast Jenson Button. Dat betekent dat Jacques Villeneuve op zoek moet naar een andere werkgever. Hij heeft niet veel keus, dus de kans is groot dat hij in Japan, komend weekeinde, zijn laatste Grand Prix rijdt.  

Tekst: Christiaan W. Lustig

Sato eindelijk formeel BAR-coureur in 2004
In een hotel in hartje Tokio heeft Lucky Strike BAR Honda vandaag bekendgemaakt wat iedereen eigenlijk al wist: Takuma Sato bestuurt volgend jaar de tweede bolide van het team, naast Jenson Button. "Ik ben ontzettend blij bevestigd te zijn als racecoureur voor BAR, volgend jaar," zei Sato op de persconferentie. "Dit is waarvoor ik het hele jaar [als testrijder voor het team; CWL] hard heb gewerkt." Teambaas David Richards was zeer te spreken over zijn nieuwe coureur: "Takuma wordt alom gezien als een erg snelle coureur en heeft een razendsnelle opmars richting Formule 1 gemaakt." Sato, protégé van motorleverancier Honda, reed in 2002 al een seizoen voor Jordan. De Japanner scoorde in zijn thuisrace twee punten. 

Villeneuve moet op zoek naar andere werkgever
De bekendmaking door BAR-Honda betekent dat Jacques Villeneuve in 2004 niet meer voor het team uitkomt. Dat nieuws maakte diens manager, Craig Pollock, afgelopen weekeinde al bekend. "We kregen op vrijdag een telefoontje van BAR-directeur David Richards om ons van hun besluit op de hoogte te brengen," zei Pollock. Villeneuve zal op zoek moeten naar een ander zitje voor volgend seizoen, maar veel keus is er niet. Jaguar heeft formeel nog een stoeltje naast Mark Webber en Sauber één naast Giancarlo Fisichella. Zelfs Bernie Ecclestone heeft zich ermee bemoeit: "Ik heb alles gedaan wat ik kon om teams ertoe te bewegen Jacques een auto te geven voor volgend seizoen, maar het feit is dat niemand hem wil hebben." 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet