Formula Ford

Formule Ford: Titels NK Formule Ford voor Van der Pol en Van der Slik (lang)




Met veel machtsvertoon heeft Nelson van der Pol tijdens de Finaleraces de overwinning naar zich toegetrokken. Hoewel Van der Pol aan slechts enkele punten voldoende had om de Nederlandse titel veilig te stellen, declasseerde de Geva-rijder het hele veld en veroverde daarmee op overtuigende wijze zijn eerste kampioenschap. In de klasse First Division was het Geva-teamgenoot Helmert-Jan van der Slik die met een overwinning en een uitstekende derde plaats algemeen, zich nu niet alleen Benelux- maar ook Nederlands Kampioen mag noemen.

Tekst: Remco Scheelings
Fotografie: Gerrie Hoekstra en Tim Böhme



Tijdens de in Spa-Francorchamps verreden race waren de Benelux-titels al vergeven. Met Michel Florie in de A-klasse en Helmert-Jan van der Slik in de First Division als nieuwe Benelux-titelhouders kwamen de Van Uitert Formule Fords terug naar Zandvoort. Op Circuit Park Zandvoort moest echter nog gestreden worden om de allesbeslissende punten in het Nederlands Kampioenschap. Bij de A-klasse ging Nelson van der Pol als grote kanshebber het laatste weekend in. Met 14 punten voorsprong op Michel Florie kon de ex-karter de titel eigenlijk niet meer ontgaan. In de klasse First Division was het Helmert-Jan van der Slik die met 8 punten voorsprong op Marijn van Kalmthout de grootste kans maakte op de Nederlandse titel. Voor de twee Geva-rijders Van der Pol en Van der Slik leek aankomen dit weekend dan ook belangrijker dan winnen.

Juiste moment
De kwalificatietraining van de Van Uitert Formule Ford werd onder uiterst moeilijke omstandigheden verreden. Kort voor het begin van de training was het gestopt met regenen waardoor na verloop van tijd een opdrogende lijn ontstond. Het was dan ook zaak op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Na vele verschuivingen waarbij de pole position bijna om de paar minuten van eigenaar wisselde, was het uiteindelijk Van der Pol die de snelste tijd voor zich opeiste. Achter de leider echter de nodige verrassingen.



Van der Hoek in de gehuurde Van Diemen, waardoor hij noodgedwongen aan de First Division deelneemt.
Op een tweede positie al de snelste auto uit de First Division, Ardi van der Hoek. Nadat de MP Motorsport-rijder in Spa zijn Mygale zwaar beschadigde, was Van der Hoek genoodzaakt met een gehuurde auto over te stappen naar de First Division. Op een derde positie uiterst verrassend Michael Mason met zijn Ray. Pas op een vierde plaats de winnaar van de laatste zes Benelux-wedstrijden Michel Florie gevolgd door de First Division-titelkandidaat Van der Slik.


Michel Florie had niet de macht om Nelson van der Pol in gevaar te brengen.

Mis gegokt
De nieuwe Benelux Kampioen, Florie was uiteraard niet te spreken over zijn vierde positie. "Tot een halfuur geleden was mijn humeur nog uitstekend maar nu opeens een stuk minder. Ik heb nog nooit met deze auto op Zandvoort in de regen gereden. We hebben met de afstelling totaal verkeerd gegokt, de auto wilde overal rechtuit. Op de droge baan was ik gisteren nog een seconde sneller dan de nummer twee. We moeten als het morgen weer regent het nodige veranderen, dat is wel duidelijk."



Ardi van der Hoek kwalificeerde knap als tweede ... en dat in een First Division auto.
Veel blijer keek uiteraard Van der Hoek. Na zijn zware crash op Spa waarbij de MP Motorsport-rijder tijdens de vrije training op een midden op de baan stilstaande auto knalde, moest hij noodgedwongen overstappen van zijn vertrouwde Mygale naar een gehuurde Van Diemen. "Ik ben uiteraard heel tevreden. Ik stond zelfs nog even op de eerste positie algemeen. Het verschil tussen de Mygale en deze Van Diemen is in de regen veel kleiner. Toen het voor de training regende, had ik er al veel vertrouwen in. Dit is echter boven verwachting. Eerste in First Division zo dicht achter de pole position in de A-klasse."

3104 vdslik pits
Helmert-Jan van der Slik had zich de kwalificatie anders voorgesteld.

Geen risico
De favoriet voor de Nederlandse titel in de klasse First Divison, Van der Slik moest vanaf een vijfde startpositie (tweede in zijn klasse) vertrekken. "Ik had nog niet eerder op Zandvoort in de regen gereden. Ik heb het in het begin dan ook heel voorzichtig gedaan. Daarbij zag je dat het droger werd en dus sneller zou gaan. Ik heb daarom geen onnodige risico's genomen. Toen ik wat meer gewend was en wist hoe de auto reageerde, ging het steeds harder en ben ik van de elfde naar de vijfde plaats opgeklommen." Zijn grootste concurrent in de strijd om de titel, Marijn van Kalmthout stond direct achter Van der Slik op een zesde positie. "Ik stond derde op het moment dat het droger werd. Toen iedereen kort voor het eind zijn tijd verbeterde, werd ik net in verkeer opgehouden. Ondanks dat ik op dat moment ook mijn snelste ronde reed, zakte ik terug naar de zesde plaats."

Naar achteren
Er waren meer slachtoffer van de opdrogende baan. Henk Vuik jr. stond in het begin van de kwalificatie hoog in de lijst maar liep in de pits toen de baan sneller werd en vond zijn naam derhalve op een elfde plaats terug. Vuik jr. stond zonder brandstof en moest het tweede deel van de training aan zich voorbij laten gaan. Ook Rogier Jongejans zakte weg uit de top en kwam op een twaalfde positie terecht. "Mijn auto reageert goed in de regen, ik stond zelfs een tijdje vierde algemeen. Daarna brak de aandrijfas en moest ik toezien hoe iedereen op een drogere baan mijn tijd verbeterde."

3119 Start 2
Van der Pol had een prima start, Van der Hoek kwam slecht weg en viel ver terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet