Formula Ford

Formule Ford: Van der Pol wint race één titel in Van Uitert Formule Ford

 Nelson van der Pol was als eerste weg voor de Van Uitert Formule Ford-race. Zijn naaste rivaal voor de titel, Michel Florie, maakte al gauw twee plekken goed ten opzichte van zijn vierde startplaats. De kersverse Beneluxkampioen kon echter niet tippen aan de snelheid van Van der Pol. Hij moest enkele seconden per ronde op de leider toegeven. Even werd het spannend toen een crash van Hansepeter de Jong een Safetey Car-situatie veroorzaakte. Van der Pol werd niet van de wijs gebracht en won zowel de race als het Nederlands kampioenschap.

Tekst: Christiaan W. Lustig 
Foto's: Gerrie Hoekstra


Van der Pol als eerste weg; Florie maakt twee plekken goed
De beste start voor de Van Uitert Formule Ford-race was voor rekening van Nelson van der Pol. Hij liet Michael Mason, die Helmert-Jan van der Slik om de tweede plek versloeg, na één ronde maar liefst vijf seconden achter zich. In de tweede ronde ging Van der Slik weer voorbij aan Mason om zijn tweede positie terug te pakken. Michel Florie, die in de Ardennen de Beneluxtitel in de klasse reeds op zijn naam schreef, werkte zich ook nu weer naar voren. Eerst moest Mason eraan geloven en een ronde later ook Van der Slik. 

Enkele seconden per ronde voor Van der Pol
In de halfnatte omstandigheden kwam Van der Pol fantastisch uit de verf. Hij reed zijn rondjes enkele seconden (!) per ronde sneller dan zijn belagers. Na vier ronden bedroeg de voorsprong van Van der Pol al twaalf seconden. Florie moest per ronde ongeveer een seconde toegeven op de leider in de race. De Amsterdammer moest Van der Pol van de overwinning afhouden om nog een klein kansje op de Nederlandse titel te houden. 

Crash De Jong veroorzaakt Safetey Car-situatie
Een crash van Hansepeter de Jong bij het aansnijden van de Audi-S, in de achtste ronden, zorgde ervoor dat de Safety Car op de baan kwam. Dat was triest voor Van der Pol, die zijn voorsprong van 16 tellen geminimaliseerd zag worden. Het was daarentegen koren op de molen van Florie. Terwijl de zon door de wolken brak, werd het veld voor de twee resterende ronden losgelaten. 

Van der Pol wint race en titel in Formule Ford
Van der Pol profiteerde het meeste van de herstart. Hij reed de beste lijnen op het natte circuit. Met alleen de laatste ronde nog te gaan, had hij alweer tweeeneenhalve seconde op Florie. Van der Pol pakte uiteindelijk de zege en veroverde zo het Nederlands kampioenschap in de Van Uitert Formule Ford. Florie kwam als tweede over de meet, gevolgd door Helmer-Jan van der Slik. 

De uitslag
1. Nelson van der Pol, Mygale
2. Michel Florie, Mygale
3. Helmert-Jan van der Slik, Mygale
4. Michael Mason, Ray
5. Ardi van der Hoek, Mygale
6. Marijn van Kalmthout, Van Diemen
7. Mark Nachtegeller, Ray
8. Henk Vuik, jr., Mygale
9. Mike Stoffels, Van Diemen
10. Rogier Jongejans, Swift

  
Helmert-Jan van der Slik werd Nederlands kampioen in de First Division. 

Het kampioenschap
Nederlands, overall

1. Nelson van der Pol, 135 punten (kampioen)
2. Michel Florie, 116
3. Helmert-Jan van der Slik, 88
4. Michael Mason, 79
5. Ardi van der Hoek, 74 

Nederlands, First Division
1. Helmert-Jan van der Slik, 110 (kampioen)
2. Marijn van Kalmthout, 96
3. Jan Paul van Dongen, 74

Benelux, overall
1. Michael Florie, 173 (Kampioen)
2. Nelson van der Pol, 153
3. Helmert-Jan van der Lik, 116
4. Michael Mason, 76
5. Ardi van der Hoek, 75 

Benelux, First Division
1. Helmert-Jan van der Slik, 160 (kampioen)
2. Marijn van Kalmthout, 122
3. Rogier Jongejans, 84
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet