Formula Ford

Formule Ford: Florie en Van der Slik Benelux-kampioenen Van Uitert Formule Ford (lang)

 De dubbele race op Spa-Francorchamps heeft de beslissing gebracht in de strijd om de beide Beneluxtitels in de Van Uitert Formule Ford. Michel Florie won de beide races en greep zijn eerste Benelux-kampioenschap, Helmert-Jan van der Slik is de nieuwe Benelux-kampioen in de First Division.

Tekst: Roy van der Laan - Foto's: Boudewijn Pieters

 De beide races van de Van Uitert Formule Ford werden verreden in het voorprogramma van de '2003 miles van Spa', een race over 2003 mijlen of maximaal 24 uur van een bonte verzameling toerwagens en GT's. De Van Uitert Formule Ford reed daarom al op zaterdag zijn beide races. Autosport.nl was als enige vertegenwoordiger van de Nederlandse media van de partij.

Voorafgaande aan de races op Spa-Francorchamps waren er in de beide klassen van de Van Uitert Formule Ford nog twee serieuze titelkandidaten voor de Benelux-kampioenschappen. Nelson van der Pol en Michel Florie begonnen met een verschil van één punt in het voordeel van Nelson aan het raceweekeinde. In de First Division leidde Helmert-Jan van der Slik met een voorsprong van 20 punten op regerend kampioen Marijn van Kalmthout.

Flinke klapper

Het veld telde zeventien deelnemers, waaronder enkele (langzamere) gastrijders uit Duitsland, Frankrijk en België. Eén van deze gastrijders, de Fransman Daniel Boyer, was tijdens de vrije training een ongewilde hoofdrolspeler. Hij spinde in het supersnelle Raidillon, bovenaan Eau Rouge, en bleef naast de ideale lijn stilstaan. Het leek met een sisser af te lopen, tot Ardi van der Hoek eraan kwam in de slipstream van Henk Vuik. Ardi wilde zijn tegenstander passeren, week af van de ideale lijn en boorde zijn Mygale vol in de Van Diemen van de Fransman. Het mag een klein wonder genoemd worden dat de beide rijders ongedeerd uit hun auto's konden klimmen.


De Mygale van Ardi van der Hoek bleef beschadigd in de vrachtwagen achter.

Het Speedlover team van André van Hoof zag nog kans om de auto van Boyer tijdig voor de race te repareren, bij MP Motorsport kwam men al snel tot de conclusie dat de Mygale 2001 van Ardi van der Hoek voor lange tijd uit de roulatie is. De auto is waarschijnlijk pas na de Finaleraces weer gerepareerd. MP Motorsport ging op zoek naar een vervangende auto en vond die bij het genoemde Speedlover, dat nog een Van Diemen 2000 had staan. De snelle Belg Pieter Belmans, kort geleden nog derde in de First Division in zijn debuutrace in de Van Uitert Formule Ford, zou eigenlijk met de auto rijden. Dat ging niet door, zodat Ardi zich in de auto kon hijsen.Mooi duel

Het trio Nelson van der Pol, Michel Florie en Helmert-Jan van der Slik was ook op Spa-Francorchamps weer erg aan elkaar gewaagd. Nelson stelde de pole position veilig, ruim 0,1 seconde voor Florie. Laatstgenoemde meende desondanks dat hij snelheid tekort kwam. Zijn monteur verving voor de race de uitlaat met de deels verstopte katalysator. Helmert-Jan kwam met zijn Mygale 2000 nog geen halve seconde tekort op zijn teamgenoot bij Geva Racing. Mike Stoffels reed een ijzersterke training. In zijn eerste optreden op Spa-Francorchamps reed de pas 16-jarige coureur de vierde tijd algemeen en de tweede tijd in de First Division met zijn Van Diemen 2000. 

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet