NK Formule Renault

NK Formule Renault: Paul Meijer bijna kampioen in Habo DaCosta Formule Renault

 De twaalfde en dertiende race van de Habo DaCosta Formule Renault op Spa-Francorchamps verliep nagenoeg perfect voor Paul Meijer. De klassementsaanvoerder won niet alleen de beide races, hij zag zijn directe concurrenten Ton Strous jr. en Giedo van der Garde ook veel punten verliezen. Paul heeft tijdens de dubbele finalerace op 4 en 5 oktober op Circuit Park Zandvoort aan drie puntjes genoeg om de titel binnen te halen.

Tekst: Roy van der Laan - Foto's: Chris Schotanus

Het startveld op Spa-Francorchamps was een teleurstelling. Er waren slechts tien auto's, de belangrijkste ontbrekende rijders waren Ben Jamini en Stefan de Groot. Ook de Duitse (gast)rijders lieten het afweten, zij reden een race op Oschersleben. Volgend jaar komen er in Nederland waarschijnlijk twee Formule Renault 2000-kampioenschappen: de titelstrijd voor rijders met een nieuwe 2004-auto en een 'First Division' voor het huidige model. Verwacht mag worden dat het benodigde budget voor de B-klasse flink lager is dan de benodigde zak geld voor het huidige seizoen. Hopelijk betekent dat een impuls voor het startveld.De strijd om de titel in de Habo DaCosta Formule Renault kent een bijzonder verloop. Na vier raceweekeinden had Paul Meijer een dusdanige voorsprong opgebouwd dat de titel nog een formaliteit leek. Na enkele mindere resultaten, waaronder een nulresultaat tijdens de Marlboro Masters, en de veelbesproken CAR-zaak naar aanleiding van de Paasraces bleef er nog maar een voorsprongetje van veertien punten op Ton Strous jr. over. Met nog vier races te gaan leek de titelstrijd weer helemaal open. Na Spa-Francorchamps is dat helemaal anders.Klasse apart

In de enige kwalificatietraining was Ton Strous jr. de snelste, op 0,2 seconde gevolgd door Meijer. Giedo van der Garde (derde) en Yelmer Buurman (vierde) kwalificeerden zich binnen een halve seconde van de pole-tijd. De vooruitzichten op een spannende race leken dus gunstig, maar dat bleek ijdele hoop voor de onpartijdige toeschouwers. Meijer nam al in de eerste ronde de kop van Strous over en liep meteen weg. De rijder uitkomend voor AR Motorsport won de race onbedreigd, na elf ronden had hij een voorsprong van bijna elf seconden op de tweede man. Dit was niet Ton Strous jr. maar de pas 16-jarige Yelmer Buurman. Strous kampte al vanaf de eerste ronde met een loszittende 'motorkap', die niet alleen als windvanger dienstdeed maar ook de luchtstroom richting de zo belangrijke achterspoiler beïnvloedde. Ton kon het tempo daardoor niet volgen. Hij wist Buurman nog lange tijd achter zich te houden, maar uiteindelijk moest hij toch capituleren. Yelmer reed vervolgens meteen bij zijn achtervolger weg. Ferdinand Kool reed ook in de 'file' achter Strous, maar hij slaagde er niet in om zijn voorligger te passeren. "Ik kon er op een nette manier niet voorbij", aldus Ferdinand na de race.   

Ton Strous jr. had het maximale eruit gehaald. "Ik heb de schade geminimaliseerd", vond hij. "Morgen is er weer een dag." 

Yelmer Buurman was uiteraard erg tevreden met zijn prestatie. Zijn tweede plek betekende niet alleen zijn eerste podiumplaats van het seizoen, maar ook de beste prestatie van het Vodafone team dit jaar. "Dit is mijn eerste race op Spa-Francorchamps", gaf Yelmer zijn prestatie extra glans. "Aan het begin van het seizoen hebben we hier een keer getest, dat is alles." Zijn podiumplaats gaf hem extra zelfvertrouwen. "Volgend jaar ga ik voor het kampioenschap."


 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet