WTCC

ETCC races Oschersleben: Dubbele zege voor BMW

Ronde 15 en 16 van het FIA ETCC Championship werden verreden op het Duitse Circuit van Oschersleben. Beide races leverden een zege voor BMW op. Na 14 raceronden pakte Jörg Müller de winst in de eerste race voor Gabriele Tarquini met Alfa en de voor BMW Groot-Brittannië uitkomende Andy Priaulx. Laatstgenoemde wist de tweede race op zijn naam te schijven voor merkgenoot Antonio Garcia uit Spanje.

Tekst: Jakob Dekker

Voor onze landgenoten Tom Coronel en Duncan Huisman zag de eerste race er veelbelovend uit. Door zijn zevende plaats in de eerste race, mocht Coronel de tweede plaats vanaf de voorste startrij beginnen. Spijtig genoeg kon die mooie uitgangspositie niet bekroond worden. In de aandrijflijn brak er iets, waardoor de Nederlander zijn wagen net na de streep tijdens de opwarmronde in het gras parkeerde. Dit leidde tot een opschorting van de start, terwijl Coronel met zijn auto de pitstraat in gesleept werd. Hier storten de mannen van Carly Motors zich vol overgave op het probleem, terwijl aan de andere kant van de pitsmuur de monteurs van de andere teams de bolides andermaal startklaar maakten. Terwijl zijn collega's met hun tweede opwarmronde bezig waren, installeerde Coronel zich al weer in zijn BMW. Het rode licht aan het eind van de pitstraat belette hem echter om met de herstelde bolide ook deel te nemen aan de opwarmronde. Direct na de start van de anderen moest hij dus achteraan sluiten. Uiteindelijk wist Tom nog op te klimmen naar een 12e plaats. Carly Motors Teamgenoot Duncan Huisman eindigde zijn eerste  optreden met een 11e plaats. In de tweede race ging het beter, getuige de zevende plaats na 13 raceronden.

Opmerkelijk waren dit keer de prestaties van het SEAT fabrieksteam. Frank Diefenbacher verraste is de openingsrace op Oschersleben met een zesde plaats en verbeterde dit resultaat tijdens het tweede optreden met een derde "en dus eerste podium- plaats. Een deel van het Seat Toledo Cupra succes kan toegeschreven worden aan de vernieuwde achterasophanging.

Met zijn zege in de eerste race en de vierde plek tijdens het tweede optreden in Oschersleben heeft BMW coureur Jörg Müller zijn leidende positie verstevigd. Met zijn totaal van 82 punten staat hij er 10 voor op Alfa coureur Gabriele Tarquini. Mede door zijn goede prestaties dit weekend beschikt Andy Priaulx inmiddels net als de Italiaan over een totaal van 72 punten.

De Michelin Independents Trophy komt steeds meer in het zicht van Duncan Huisman. Met nog vier races te gaan heeft hij 106 punten, terwijl team- en landgenoot Tom Coronel tot nu toe 84 punten in deze strijd voor niet-fabrieksrijders vergaarde.  Paolo Ruperti bezet de derde plek met een totaal van 78 punten. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet