IndyCar

Champcar: Zaak Moore brengt CART overname in gevaar

Enkele jaren geleden spande de familie van de betreurde Greg Moore, die tijdens de California 500 op Fontana in 1999 omkwam een rechtszaak aan.Een lagere rechtbank achtte zich in 2002 niet bevoegd om in deze zaak uitspraak te doen.Inmiddels zijn de advocaten van de familie Moore in hoger beroep gegaan bij het Hooggerechtshof in Riverside, Californië.

tekst Willem J. Staat.

De advocaten van de familie hebben tegen de eigenaars van de California Motor Speedway(destijds Roger Penske) en CART een aanklacht ingediend wegens onvrijwillige doodslag.

De advocaten van de familie Moore baseren hun aanklacht op het feit dat de auto na het verlaten van het circuit gelanceerd werd op een soort verhoogde toegangsweg, vervolgens op het gras van het infield doorgleed en tegen een betonnen muur te pletter sloeg.Deze muur was volgens de advocaten niet voorzien van enige vorm van energie absorberend materiaal(bandenstapels, saferwalls zoals die nu in de IRL maatstaf zijn. red)

 

De advocaten laten in hun ruim 60 paginas tellende aanklacht geen spaan over van de vorige rechtbank, die alle mogelijke juridische fouten gemaakt heeft die men zich maar voor kan stellen. De aanklacht m.b.t. onvrijwillige doodslag geeft niet aan welke bedragen er in het spel zijn. Kort voor zijn dood tekende Moore een driejarig contract met Roger Penske, t.w.v12 miljoen dollar.

Juist deze hernieuwde aanklacht staat een CART overname in de weg. Zolang er door de rechter geen uitspraak is gedaan kan die volgens de Amerikaanse wetgeving niet plaatsvinden.

Gonzalo Rodriguez (URG) kwam datzelfde jaar in de Corkscrew van Laguna Seca om het leven omdat het gaspedaal van zijn Penske bleef hangen.De zus van Gonzalo stapte eveneens naar de rechter en diende zowel tegen het circuit van Laguna Seca als Team Penske een soortgelijke aanklacht in. Uiteindelijk won zij en Roger Penske moest een schadevergoeding van 10 miljoen dollar uitbetalen.

Saillant detail: Greg Moore reed ten tijde van het ongeval met maar liefst 15 hechtingen ten gevolge van een ongeval in de paddock nadat hij na de zaterdagtrainingen door een dame met een scooter was omvergereden. De familie Moore onthield zich gisteren van ieder commentaar. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet