NASCAR

Nascar: Winst voor Gordon

Na eerder deze zomer al de Winston Cup race in Sears Point te hebben gewonnen, was de 33-jarige Robby Gordon ook de snelste bij de Cup race op Watkins Glen. Door deze zege werd Robby Gordon de tweede rijder in de Nascar geschiedenis die in een jaar beide circuitraces wist te winnen. Gordon nam met nog 30 ronden te gaan de leiding en stond die niet meer af. Aan de finish bedroeg zijn voorsprong 2.33 seconden op Scott Pruett. De leider in het klassement, Matt Kenseth, finishte als zevende en wist zijn voorsprong op Jeff Gordon verder uit te bouwen. Jeff Gordon eindigde als 33e na een frusterende middag.

De twee circuitraces op de Nascar kalender geven meer dan eens een verassende uitslag. Immers, de meeste Nascar coureurs zijn opgegroeid op ovals en zijn vaak het rechtsaf gaan niet meester. Viervoudig Winston Cup kampioen Jeff Gordon is misschien een uitzondering daarop. De Chevrolet rijder pakte op vrijdag met overmacht de pole-positie. In de race had Gordon echter weinig plezier van deze goede uitgangspositie. In de eerste bocht na de start werd hij geraakt door Greg Biffle. Rookie Biffle was vanaf de tweede plaats aan de 90 ronden begonnen, maar ging iets te enthousiast van start. Gordon viel terug naar het middenveld en wist zich niet verder dan tot de derde plek terug te knokken. Helaas kwam hij in de laatste ronde zonder benzine te staan en werd vervolgens door Harvick in de vangrails geduwd. Gordon werd als 33e geklasseerd.

Beter ging het naamgenoot Robby af. Deze Gordon reed met zijn Chevrolet een probleemloze race en wist na een vroege pitstop - in de 51e ronde - spaarzaam rijdend de finish te bereiken. Eenmaal aan kop ging de allround rijder erg zuinig met zijn brandstof om en dat werd beloond. Het was de derde Winston Cup zege in zijn carriere.
Door deze zege klom Robby Gordon naar de tiende plek in het kampioenschap. De als tweede gefinishte Scott Pruett was ingehuurd door Chip Ganassi en deed wat van hem verwacht werd. Veel teameigenaren huren circuitspecialisten in, maar niet altijd leidt dat tot succes. Uiteindelijk werd Dale Earnhardt jr. derde en liep daarmee enige punten in op Jeff Gordon. Matt Kenseth blijft echter onbedreigt aan de kop. Door opnieuw in de toptien te eindigen pakte hij weer veel kostbare punten. Komende zondag rijden de coureurs op de snelle oval van Michigan, even buiten Detroit.

Tekst: Ed Heuvink