Diversen

Clio Cup: Robert van den Berg verliest belangrijke slag om EK Clio

 


Op het circuit van Francorchamps werd afgelopen weekend de zesde race van de twee Europese Renault Clio kampioenschappen gereden. In de Renault Elf Clio V6 Trophy finishte Paul van Splunteren als achtste. In de Renault Sport Clio International Cup werd Robert van den Berg negende en verloor daarmee kostbare punten ten opzichte van Michael Rangoni en Stephane Lémeret.

Tekst: PR - Foto's PR en Chris Schotanus


Paul van Splunteren was de enige van het Renault Dealerteam die in deze Renault Elf Clio V6 Trophy-race aantrad. Frans Verschuur moest vanwege een blessure verstek laten gaan. Van Splunteren startte als negende, nadat hij in de kwalificatietraining lange tijd op de vijfde plaats had gestaan. Hoewel hij bij de start meteen één plaatsje wist goed te maken, zat er verder voor hem niet meer in.

De race van de Renault Elf Clio V6 Trophy werd gecombineerd met die van de Renault Sport Clio International Cup, wat een fantastisch vol startveld opleverde. De minder snelle Clio V6-rijders werden kansloos gepasseerd door de snelste Clio Renault Sport-coureurs, wat tot vreemde situaties leidde. In feite had Robert van den Berg helemaal voorin het veld kunnen rijden, ware het niet dat hij andermaal pech had. In de kwalificatietraining had hij zich van de tweede startplaats in de 2-liter groep verzekerd, direct achter zijn nieuwbakken teamgenoot Pierre-Yves Corthals. Maar terwijl de Belgische Harders Plaza-rijder heelhuids door de eerste ronde kwam en de race met overmacht won; was Van den Berg weer eens het slachtoffer. Hij werd geraakt door een Clio V6-rijder, werd daarbij kompleet geblokkeerd en verloor meer dan twintig plaatsen. Puur aanvallend wist hij zich nog naar de zevende plaats te knokken, maar toen hij in de laatste ronde heftig in aanraking kwam met Michele Bartyan zat er geen verdere winst meer in. Hij finishte als negende en daarmee lijkt Van den Berg nu de aansluiting met de kop definitief verloren te hebben. "Ik ga me nu maar op onze nationale ID&T Radio Clio Renault Sport Cup richten. Samen met Corthals moeten we met een beetje meer geluk toch een eind kunnen komen", verwacht hij.

In Francorchamps reden nog meer landgenoten mee. Jeroen Reijntjens startte als tiende onder de tweeliters, raakte al meteen naast de baan en wist zich van de allerlaatste plaats nog naar de 23e op te werken. Bernhard ten Brinke en Paul Vahstal vochten als teamgenoten een fraaie strijd uit, die door de eerste in zijn voordeel werd beslecht. Joost Vahstal werd het zoveelste slachtoffer in de geschiedenis van de beruchte Eau Rouge-bocht want nadat hij in de sandwich was genomen, ging hij er op volle snelheid in de rondte en crashte daarna in de vangrail.

Uitslag Renault Sport Clio V6 Trophy
1. Fréderic Gabillon (Fra) 8 ronden in 21 min. 40"649;
2. Luca Rangoni (It) op 0"781;
3. Guillaume Greuet (Fra) op 2"809;
4. Antony Beltoise (Fra) op 3"115;
5. Stefano d'Aste (It) op 6"842;
8. Paul van Splunteren op 18"298

Uitslag Clio Renault Sport International Cup

1. Pierre-Yves Corthals (Bel) 8 ronden in 22 min. 17"200;
2. Stéphane Lemeret (Fra) in 22'23"701;
3. Michael Rangoni (It) in 22'26"329;
9. Robert van den Berg in 22'41"858;
15. Bernhard ten Brinke in 22'51"486;
16. Paul Vahstal in 22'54"932;
23. Jeroen Reijntjens in 23'10"445

Stand  Renault Elf Clio V6 Trophy na zes races:
1. Luca Rangoni 188;
2. Stefano d'Aste 98;
3. Fréderic Gabillon 92;
4. Antony Beltoise 88;
5. Vito Postiglione 82;
7. Paul van Splunteren 46;
8. Frans Verschuur 36

Stand Renault Sport Clio International Cup na zes races
1. Michael Rangoni 126;
2. Stephane Lémeret 104;
3. Robert van den Berg 66;
4. Pierre-Yves Corthals 60;
5. Michele Bartyan 54;
6. Thomas Mühlenz 48

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet