IndyCar

IRL: Barron wint snelste IRL race ooitNiet Tour de France winnaar Lance Armstrong hield Amerika gisteren aan de beeldbuis gekluisterd maar de IRL coureurs Sam Hornish en Alex Barron waren het gesprek van de dag na hun sensationele wedstrijd op de Superspeedway van Michigan. In een adembenemend gevecht om de kop versloeg Barron, die als vervanger van de geblesseerde Braziliaan Felipe Giaffone voor Monunn Racing uitkomt, met 0.0121 secs.


tekst Willem J. Staat.  

Hollywood, de Braziliaanse tabakssponsor wilde absoluut niets van Alex Barron weten. Men wilde persé een Braziliaan als rijder. Teambaas Morris Nunn zette zijn zinnen op de 32 jarige Amerikaan Alex Barron, die tijdens de Indy 500 als vervanger van Arie Luyendijk gefungeerd had.Nadat de Braziliaan Felipe Giaffone voor enkele weken werd uitgeschakeld kreeg Barron bij het team van Monunn een tweede kans. Barron is na Bryan Herta de tweede vervanger die dit jaar een wedstrijd wint.Van de tien verreden IRL wedstrijden zijn er dit seizoen inmiddels vier door Amerikaanse coureurs gewonnen. 

Sam Hornish verrastte met zijn Panther Dallara Chevrolet direct pole-sitter Tomas Scheckter bij de start op de Michigan Superspeedway.Hornish bewees dat de nieuwe Chevrolet generatie IV motor over veel potentieel beschikt reed van de 200 te verrijden ronden maar liefst 126 ronden op kop.De Chevrolet generatie IV motor is in feite een Ford Cosworth motor, welke bijCosworth gekocht is en eenvoudig als Chevrolet re-badged is.

Toch was men bij Chevrolet enorm blij met de vooruitgang die men geboekt had. De eindfase van de wedstrijd was ronduit sensationeel te noemen en werd in de 164e ronde ingeleid door een incident tussen Tomas Scheckter en Alex Barron.Beiden maakten contact, waarbij de Monunn rijder zonder noemenswaardige schade naar het infield gleed.Dit veroorzaakte tevens een caution maar na de re-start viel Barron slechts naar deachtste plaats terug.Barron was woedend en moest meermaals door Morris Nunn en zijn crew via de boordradio gekalmeerd worden.Eigenlijk was het nog niet eens zo slecht, want die nieuwe banden waren wel erg goed gaf Barron achteraf toe. Na deze laatste neutralisatie wisselden Barron, Scheckter en Hornish maar liefst twaalf keer van positie. In de allerlaatste ronde wisselde de leiding tussen Hornish en Barron meermaals en de Monunn rijder wist de tweevoudige kampioen met een verschil van 0.0121 secs. verschil in een adembenemende manoeuvre buitenom te verslaan!Hij timede zijn move op het juiste moment gaf Hornish na de wedstrijd toe.Teambaas Morris Nunn, de ex F1 Ensign constructeur en voormalig teammanager bij Chip Ganassi vertelde dat hij bij het aanschouwen van de laatste ronde wel tien jaar ouder geworden was!De leiding in de wedstrijd wisselde maar liefst 30 keer. 

Het volledige AGR racing viel met mechanische pech uit, waardoor de leider in destand om het kampioenschap, de Braziliaan Tony Kanaan zijn positie nu prijs moet geven aan de Nieuw Zeelander Scott Dixon, uitkomend voor het team van Ganassi. Overigens maakte een woordvoerder van de IRL bekend dat de teams voor volgend seizoen rekening moet houden met aerodynamische aanpassingenmbt. de road circuits en dat men definitief deze richting uitgaat. 

De supporting Infiniti Proseries wedstrijd werd andermaal door de Brit Mark Taylor voor het team van Panther gewonnen nadat pole-sitter Arie Luyendijk jnr. door een crash met Paul Dana in de 40e ronde werd uitgeschakeld.Tijdens de openingsfase van de wedstrijd was er zware crash waarbij vier deelnemers betrokken raakte en Erwin Brandon per helicopter naar het ziekenhuis moest worden getransporteerd.Achteraf bleken vrijwel alle betrokkenen ongedeerd. 

UITSLAG IRL
1. Alex Barron(USA)    G-Force Toyota     200 ronden 180.917 mph
2. Sam Hornish(USA)   Dallara Chevrolet 200 ronden
3. Tomas Scheckter(ZA) G-Force Toyota 200 ronden
4. Scott Sharp(USA) Dallara  Toyota  200 ronden
5. Scott Dixon(NZ)    G-Force Toyota    200 ronden
6. Tora Takagi(J) G-Force Toyota 200 ronden
7. Gil de Ferran(BR) Dallara Toyota 200 ronden
8. Roger Yasukawa(J) Dallara Honda   200 ronden
9. Al Unser jr(USA)    Dallara Toyota 200 ronden
10. Greg Ray(USA)   G Force Honada    200 ronden  
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet