DTM

DTM Donington: Jean Alesi behaalt tweede DTM-zegeJean Alesi leidt het veld voor de eerste maal door "the Esses", de bochtencombinatie aan de achterkant van de paddock.

Met een zuivere start-finishzege won de Franse oud-Formule 1-coureur Jean Alesi met zijn AMG-Mercedes CLK de zesde ronde van de DTM 2003 op het circuit van Donington Park. Op het circuit waar Alesi vorig jaar zijn eerste DTM-overwinning behaalde eindigde hij voor merkgenoot Bernd Schneider, die nu weer de leiding in de tussenstand van het kampioenschap heeft overgenomen. Met nog vier races te gaan heeft Schneider nu drie punten voorsprong op Christijan Albers, die op Donington als vijfde over de eindstreep kwam. Opel-coureur Jeroen Bleekemolen werd ondanks een aanrijding met Peter Terting in ronde 25 dertiende.

Tekst: René de Boer 
fotografie: Boudewijn Pieters


Jean Alesi was intens gelukkig met zijn overwinning op Donington Park.

Al bij de start nam Alesi, gestart als tweede, de leiding, gevolgd door Schneider, Fässler en Albers. Voor Opel-rijder Manuel Reuter en Audi-coureur Martin Tomczyk was de race al na enkele meters over: ze kwamen in Redgate Corner met elkaar in botsing en moesten kort daarop met zwaar beschadigde auto's de strijd staken. Twee ronden later spinde Aiello, Alain Menu kon de botsing niet vermijden en nam in de chaos ook nog Christian Abt mee. Menu en Abt waren gelijk uit de strijd, Aiello gaf in ronde 28 op omdat de schade toch te groot was. Tussen ronde 8 en 10 volgde de eerste reeks pitstops, waarbij Christijan Albers zijn vierde plaats aan Mattias Ekström verloor.

Ook de tweede serie pitstops zou Ekström een extra positie opleveren: de Zweed kwam vroeg binnen (ronde 21) en kon daardoor ook Marcel Fässler inhalen. Zo bleef vervolgens ook de rangorde tot aan de finish: Jean Alesi won voor Bernd Schneider, Mattias Ekström, Marcel Fässler en Christijan Albers. Peter Dumbreck werd, ondanks een zelf veroorzaakte spin in de laatste ronde, toch nog zesde en daarmee wederom best geklasseerde Opel-coureur. Daarachter eindigde Thomas Jäger op de zevende plaats en scoorde daarmee als eerste coureur met een Mercedes van 2002 kampioenschapspunten. Timo Scheider, deze week vader geworden van zoon Loris Romeo, werd achtste.

Christijan Albers was niet onverdeeld tevreden over zijn race. "Natuurlijk, ik heb weer wat punten gescoord, en drie punten achterstand op Schneider is geen drama, maar het liep vandaag niet helemaal zoals het moest. Het meest teleurgesteld ben ik over Aiello. Hij reed in de eerste ronde echt drie, vier keer vol in mijn auto en daardoor stond mijn rechter voorwiel helemaal krom en was de sporing volledig verkeerd. Dat soort acties vind ik ons niveau onwaardig, en zeker voor iemand die kampioen is, zoals hij. De pitstopstrategie bleek niet helemaal geslaagd, maar hopelijk gaat het de volgende race weer beter."

Jeroen Bleekemolen reed een nette wedstrijd. Al bij de start maakte hij een aantal plaatsen goed, maar vervolgens moest hij in de eerste bocht, Redgate Corner, uitwijken voor de botsing tussen Reuter en Tomczyk en verloor daardoor weer wat terrein. De pitstops liepen goed " hij was de eerste die binnenkwam voor de tweede stop " in het verloop van de race werd hij tweemaal van de baan gereden. Eerst door de Japanse Mercedes-rijder Kaneishi, toen door de Audi van Peter Terting. "Jammer, want anders had ik zeker in de top tien kunnen eindigen, vooral door het relatief grote aantal uitvallers dat we vandaag hadden", aldus de coureur uit Aerdenhout. "Positief is wel dat de balans van de auto tijdens de race nu goed was, dat stemt optimistisch voor de volgende wedstrijd."

  

Voor de start de nodige steun van het thuisfront en het uitwisselen van de laatste nieuwtjes. 

  

Ondanks twee ongelukkige ontmoetingen met Kaneishi en Terting bleef Jeroen Bleekemolen vechten. Uiteindelijk belandde hij op de dertiende plaats in de race.   

  

Best of the rest: Christijan belandde op de vijfde plaats en verloor hiermee zijn huidige voorsprong in het DTM puntenklassement. Ondanks de hele meute achter hem hield hij zijn hoofd koel. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet