Alfa 147 Challenge 2001-2004

Alfa 147 Challenge: Tim Coronel tweede achter Campani in eerste race EK Alfa 147 GTA
Spa - " Eén klein foutje was genoeg om op het fraaie circuit van Francorchamps in Belgie het prestigeduel Italie-Nederland in de eerste race voor het Europese kampioenschap Alfa 147 GTA  in het voordeel van de Italiaanse coureur Maurizio Campani te beslissen. Het foutje werd gemaakt door Cable 1 coureur Tim Coronel die in leidende positie bij de Busstop chicane de bandenstapel beroerde waardoor zijn rechtervoorwiel een wonderlijke stand innam.

Tekst: PR
Foto's: Chris Schotanus

Coronel: "Stom natuurlijk. We moesten nog drie ronden afleggen en ik kon Campani natuurlijk met geen mogelijkheid meer voorblijven. Maar de tweede plaats zat er in. En dus bleef ik bidden dat het wiel niet alsnog zou afbreken. Dat gebeurde gelukkig niet waardoor ik voor het Europese kampioenschap 15 punten scoorde en voor het Nederlandse kampioenschap de volle twintig''. Michael Schaay van Cable 1 tilde niet zwaar aan het foutje van zijn coureur. Terecht want Coronel had na een onberispelijke start, behoudens dat ene missertje dat in de hitte van de strijd gebeurde, een voortreffelijke race gereden. Coronel: "Over twee weken tijdens de Marlboro Masters zullen we de rollen wel eens even omdraaien. Dan wordt na afloop het Wilhelmus gespeeld en niet het Italiaanse volkslied''.
Hij zei het na afloop van een perfect georganiseerd race-weekeinde waarbij de Nederlanders en de Italianen elkaar voor het eerst dit seizoen troffen. Al in de training bleek dat de wagens gelijkwaardig waren en de verschillen derhalve miniem.

Campani perste er tenslotte een snelle pole-tijd van 2.41.972 uit en niemand minder dan Boy Zentveldt zette zijn Pearle Alfa 147 GTA naast de Italiaan op de eerste startrij. Hetgeen Peter Zentveldt, eigenaar van het Automotive Systemsteam zeer verheugde, want na een aarzelende seizoenstart was zijn technische staf er in geslaagd Boy Zentveldt op Francorchamps een perfect lopende auto te bezorgen.

Bij de start van de race stond de jonge Zentveldt helaas op en stukje nat wegdek waardoor, toen de lichten op groen gingen, zijn voorwielen even geen grip hadden. Meteen lag hij vierde omdat de Cable1coureurs Coronel en Sandor van Es wel onberispelijk van quitte gingen en nog voor Zentveldt door Eau Rouge snelden.

Vervolgens ontwikkelde zich een spectaculaire strijd waarbij Tempo Teams Rory Bertram zelfs nog even de kop nam maar vervolgens, teruggevallen naar de vierde positie, een gele vlag signaal negeerde en Van Es inhaalde. Het kwam hem op een stop en go te staan, maar helaas had Bertram in de hitte van de duels geen oog voor het bevel daartoe en negeerde vervolgens ook nog de zwarte vlag die voor hem was uitgestoken. Het betekende dat de 20-jarige jongeling uit de uitslag verwijderd werd.

Een bijzondere rol was er weggelegd voor de beide Dayzerscoureurs Sebastiaan Bleekemolen en Allard Kalff die in de training niet verder waren gekomen dan resp. een zestiende en een vijftiende startplaats. De twee coureurs gingen echter zo enthousiast van start dat in een paar ronden Bleekemolen al derde lag en Kalff vijfde. Daarna sloeg het noodlot toe. De auto van Bleekemolen werd door die van een concurrent geraakt en hij moest zijn weg vervolgen met een verbogen spoorstang. Waardoor hij tenslotte genoegen moest nemen met de achtste plaats.Kalff verging het nog erger. Ook hij kwam buiten zijn schuld in aanvaring met een concurrent en finishte tenslotte zeer mechanisch gehandicapt als 21ste en laatste. De race in de fraaie Belgische Ardennen eiste, vooral door veel glijpartijen een hoge tol. Veertien van de 34 gestartte deelnemers haalden de eindstreep niet.Campani werd dus een, Tim Coronel twee, Simone Iacone drie en Boy Zentveldt vier. Omdat de race ook meetelde voor het NK, pakte Zentveldt in dat klassement achter Tim Coronel (20 punten) maar liefst achttien Challengepunten waardoor hij in de stand opschoof van de dertiende naar de zesde plaats.
Een teleurstellend weekeinde had de teamgenoot van Rory Bertram bij TempoTeam, de Limburger Phil Bastiaans. In de kwalificatietraining kwam hij , ook al omdat er plotseling na een crash Code Rood werd gegeven, niet verder dan de vijfde startrij en in de race bleef hij op een zesde plaats steken. Het enige lichtpuntje: de snelste ronde die hij realiseerde. Bastiaans: "Ik zoek niet naar excuses. Ik heb gewoon door mijn eigen schuld een belabberd raceweekeinde gehad. Ik zal proberen me tijdens de Marlboro Masters te revancheren. Met excuses aan mijn team''.

In de Olympische klasse triomfeerde de Ier Niki Meredith voor Cable 1's Paulien Zwart en de jeugdige Pascal van Houten.

Uitslag en stand eerste EK Alfa 147 GTA Challenge:

1.Maurizio Campani, 10 ronden gem. 129.906 km per uur, 21 EK punten.
2.Tim Coronel op 01.604 sec, 15 EK punten
3. Simone Iacone op 04.921 sec., 12 EK punten.
4. Boy Zentveldt op 06.356 sec.,10 EK punten.
5. Dirk Wagner op 17,728 sec.,geen EK punten wegens eenmalig optreden.
6. Phil Bastiaans op 18.407 sec.,9 EK punten.
7. Luis Villamil op 18.789 sec.,6 EK punten.
8. Sebastaan Bleekemolen op 25.009 sec., 4 wk punAllard Kalff 23 puntenten
9. Massimiliano Fantini op 25.314 sec., 3 wk punten.
10.Damien Faulkner op 29.530 sec.,geen EKpunten wegens eenmalig optreden.
11. Niki Meredith op 31.469 sec. 2 EK punten.
12. Simone di Luca op 40.223 sec. , 1 EK punt.
Snelste ronde Phil Bastiaans: 2.43.643, gem.152.828 km per uur.

Uitslag NK Pearle Alfa 147 GTA Challenge:
1.Tim Coronel.
2.Boy Zentveldt.
3.Phil Bastiaans.
4.Sebast. Bleekemolen.
5.Niki Meredith.
6.Sandra van der Sloot.
7.Paulien Zwart.
8.Pascal van Houten.
9.Akbar vanLeeuwen.
10.Wilbert van den Burg.

Uitslag Olympische klasse:
1. Niki Meredith.
2.Paulien Zwart.
3.Pascal van Houten
4.Akbar van Leeuwen
5.Wilbert van den Burg

Stand Nederlands Kampioenschap Pearle Alfa 147 GTA:
1. Tim Coronel 65 punten.
2. Phil Bastiaans 58 punten.
3. Sebast. Bleekemolen 44 punten
4. Rory Bertram 42 punten.
5. Berend Gesman 39 punten
6. Boy Zentveldt 33 punten.
7. Sandor van Es 28 punten.
8. Jan Joris Verheul 25 punten
9. Allard Kalff 23 punten.
10. Sandra van der Sloot 21 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet