GT

FIA GT: Voorbeschouwing Spa Proximus 24 Hours
Op zaterdag start om 16.00 uur de Spa Proximus 24 Hours, de 24-uursrace meetellend voor het FIA GT-kampioenschap. Naast de reguliere deelnemers aan deze serie kent de klassieker in Spa altijd een reeks extra inschrijvingen, waaronder diverse interessante en prominente namen. De 24-uursrace is het hoogtepunt van het zesde LG Super Racing Weekend, dat in Spa naast de GT-race ook wedstrijden voor het EK Toerwagens, de Formule Renault V6 en de beide Renault Clio-merkencups omvat.

Tekst: Rene de Boer

Tweemaal de klok rond in de ArdennenEen interessante GT-inschrijving is de auto met het startnummer 1, de Chrysler Viper van Larbre Competition. Dit team is regerend FIA GT-kampioen en won de afgelopen twee jaar in Spa, maar na het wegvallen van de voornaamste sponsor Chereau is de aandacht dit seizoen geheel gericht op de Belgische 24-uursrace. Aan boord van de Viper is Patrick Huisman, die het stuur deelt met de Belg Vincent Vosse en de Fransman Sebastien Dumez. Natuurlijk zijn ook de reguliere Nederlandse FIA GT-deelnemers van de partij: Mike Hezemans bestuurt met Anthony Kumpen en een nog te benoemen derde rijder de Force One Racing Festina Carsport-Viper, Rob en Arjan van der Zwaan delen samen met de Duitser Klaus Abbelen het stuur van de Zwaan's Racing Viper. Dit team werd voor de gelegenheid versterkt met de Belgische routinier Marc Goossens.Ook interessant is de deelname van de Zakspeed-Viper, na alle discussie op de Nürburgring nu gewoon Chrysler en geen Dodge, met als rijders Didier de Radigues, Kurt Mollekens en Pedro Lamy. Bas Leinders, normaliter actief in de Nissan World Series, vond onderdak bij het Lister-team van Laurence Pearce. De Italianen Biagi en Bobbi, dit seizoen al vijf maal winnaar (of eigenlijk vier maal, gezien het schrappen van de zege in Donington), krijgen met hun Ferrari 550 Maranello versterking van Stefano Livio en Ettore Bonaldi, normaliter in de Trofeo Vodafone Maserati actief.

De N-GT-klasse bestaat zoals altijd uit Ferrari's 360 Modena en Porsches 911 GT3-RS. Het veld is hier zo groot dat we maar geen voorspellingen zullen afgeven. Dan is er nog een National GT-klasse met auto's uit de Belcar-serie, waaronder de Vertigo Streiff, twee Moslers, een Morgan Aero 8 en een Stealth B6. Plus een Seat Toledo uit het Spaans GT-kampioenschap. Jos Menten zorgt hier voor de Nederlandse inbreng: de coureur uit het Limburgse Haelen rijdt samen met Albert Vanierschot en Koen Wauters in de AD Sport Porsche. Een zevental auto's uit merkencups, voornamelijk Porsches, maakt het volledige veld vol.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet