NASCAR

Nascar: Matt Kenseth vergroot voorsprong in Winston Cup kampioenschap

Terwijl half Europa van de zomerzon geniet, moeten de Nascar Winston Cup rijders hun wekelijkse wedstrijden afwerken. In de afgelopen drie weken bracht het volle programma hen van Daytona via Chicago naar New Hampishire. Door drie prima prestaties (zesde, twaalfde en derde) wist Matt Kenseth zijn al aanzienlijlke voorsprong in het kampioenschap verder uit te bouwen. Greg Biffle, Ryan Newman en Jimmie Johnson - de winnaars van de afgelopen drie races - waren en zijn geen bedreiging voor de 31-jarige Ford rijder.

Tekst: Ed Heuvink


 

De overwinning van Greg Biffle in Daytona was de eerste Cup zege voor de debutant van Roush Racing. De regerend Busch Series kampioen bleef teamgenoot Jeff Burton ruim voor bij deze avondrace op de befaamde baan in Florida. De zege van Biffle is geheel in lijn met zijn carriere: in 1998 was hij Craftsman Truck Series Rookie, in 2000 won hij de truck titel, in 2001 was hij Busch Series Rookie en in 2002 won hij de titel in deze klasse. Mede dankzij zijn zege in Daytona, versterkte hij zijn kopppositie in het Winston Cup Series Rookie klassement. Een week later won Ryan Newman zijn derde wedstrijd dit jaar. De rijder, uitkomend voor Roger penske, is nu de enige coureur dit seizoen met meer dan twee zeges. Ten slotte was het Jimmie Johnson die op de weinig geliefde baan van New Hampsire won. Zijn overwinning was mede te danken aan het gunstige brandstofverbruik van zijn Chevrolet. Door langer door te rijden wist hij een beslissende voorsprong op te bouwen.

De vervolgers van Matt Kenseth in de titelstrijd, Earnhardt jr. en Gordon, stelden deze weken teleur en daardoor is de voorsprong van Kenseth nu 234 punten op zijn naaste belager. Deze voorsprong, met nog 17 wedstrijden te gaan, is niet makkelijk in te halen. De regelmaat van Kenseth, 15 keer in de toptien bij 19 wedstrijden, is doorslaggevend voor zijn voorsprong. Op 27 juli gaan de Cup rijders naar Pocono en een week later naar Indianapolis voor de Brickyard 400.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet