IndyCar

Tweede IRL zege De Ferran

De Braziliaan Gil de Ferran scoorde afgelopen zaterdagavond zijn tweede IRL zege dit seizoen. Na de Indy 500 wist de Braziliaan ook de Firestone 200 op de Nashvillesuperspeedway in Tenessee naar zich toe te trekken. Spektakel was er overigens genoeg. Een dramatische "pitfire" en een muzikale ode van de Penske coureur aan het publiek zorgden voor voldoende spektakel.

Tekst: Willem J. Staat  

Een uitgekiende strategie van Marlboro Team Penske bracht De Ferran in de laatste 27 ronden van de wedstrijd aan de leiding. Op de bandenverslindende oval van Nashville in Tenessee werden de Penske coureurs De Ferran en Castroneves in de eindfase een beetje geholpen door neutralisaties. Een crash van Buddy Lazier in de 197e ronde betekende dat een IRL wedstrijd voor de derde keer dit seizoen onder neutralisatie beëindigd moest worden.

Voor De Ferran, Dixon en Castroneves kwam dit gezien hun brandstofstrategie als een welkom geschenk. Uitermate spectaculaire inhaalmanoeuvres bezorgden het 30.000 koppige publiek het nodige entertainment. Toch gingen de hoofdrolspelers behoedzaam hiermee om. Volgens Ganassi coureur Scott Dixon moest je niet teveel aan de buitenkant rijden, want dan verloor je veel door op het beton gedeponeerde rubber. Helio Castroneves sloot zich bij de mening van de Nieuw Zeelander aan. In de tweede ronde wilde de Penske coureur het ook buitenom proberen en verloor prompt twee plaatsen.Dit overtuigde de Braziliaan er direct van om conservatief te gaan rijden en zijn positie te consolideren.Twee coureurs deelden die mening niet, tweevoudig IRL kampioen Sam Hornish en Alex Barron, die bij Monunn Racing de geblesseerde Felipe Giaffone vervangt. Hornish had zich als twintigste gekwalificeerd en halverwege de wedstrijd nestelde de coureur van Panther Racing zich onder luid gejuich aan de kop.

In zijn enthousiasme ging Hornish iets te ver en raakte de muur, waardoor hij tenslotte naar de elfde plaats terugviel, nog wel in dezelfde ronde als de leiders.Barron zorgde voor de meest spectaculaire move door in Turn 3 maar liefst 5 auto's in één keer te passeren.Het was een alles of niets actie vertelde Barron later en Hornish vond het wel eencool move van de Monunn rijder. Het publiek was nauwelijks bekomen van deze acties of de volgende kondigde zich aan. In de 120e ronde ging het volkomen fout bij het refuellen van de bolide van Greg Ray, die volkomen vlam vatte. Normaal zie je geen methanol vlammen, maar dit was beangstigend verklaarde Ray na afloop.De crew doofde zelf de vlammen, en zetten hun rijder professioneel terug in de auto die inmiddels in een rijdend badhuis veranderd was.

Ray beeindigde met het rijdende zwembad de wedstrijd als 16e, terwijl een top 5 finish mogelijk was geweest. De Ferran boekte de 116e overwinning van Marlboro Team Penske in American Open Wheel Racing, terwijl de Nieuw Zeelander Scott Dixon als tweede eindigde, gevolgd door de Ferran's teamgenoot Castoneves.Grote hilariteit na afloop van de wedstrijd toen de anders zo nuchtere De Ferran Take Me Out to the Ballgame begon te zingen.Na zijn Indy 500 overwinning had men De Ferran gevraagd dit in één van de vele talkshows die Amerika kent ten gehore te brengen. Na Spyderman beschikt men bij Penske nu ook nog over een singing man! 

Uitslag:
1. Gil de Ferran(BR) Dallara Toyota    200 ronden
2. Scott Dixon(NZ) G-Force Toyota    200 ronden
3. Helio Castroneves(BR)   Dallara Toyota 200 ronden
4. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
5. Alex Barron(USA)  G-Force Toyota    200 ronden
6. Kenny Brack(S) Dallara Honda 200 ronden
7. Tora Takagi(J)   G Force Toyota    200 ronden
8. Al Unser(USA) Dallara Toyota    200 ronden
9. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda    200 ronden
10. Tomas Scheckter(ZA)    G-Force Toyota   200 ronden  

In de supporting Infiniti Proseries finishte Arie Luyendijk jnr. als negende.Luyendijk jnr. had zich als dertiende gekwalificeerd. De 77 ronden durende wedstrijd was andermaal een prooi voor de jonge Brit Mark Taylor, uitkomend voor het Panther Team. Aan de wedstrijd ging een concert van Wynonna Ryder vooraf. Een van de gitaristen was de Zweed Kenny Brack, die als zesde finishte. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet