NK Formule Renault

NK Formule Renault: Titel Formule Renault 2000 zeker nog geen prooi voor Paul Meijer (lang)Wie de carriëre-ontwikkeling van Formule Renault 2000 coureur Paul Meijer de afgelopen jaren een beetje gevolgd heeft, zal daarin een duidelijk stijgende lijn ontdekken. Met zijn 18 jaar heeft hij in die periode veel geleerd van het racevak en alles wat daar bij hoort. Wanneer je na zijn dubbele zege tijdens Super Prix races op het Belgische Circuit van Zolder met hem spreekt weet hij alles heel goed te relativeren. "We zijn op de goede weg, maar er zijn nog flink wat races te gaan!"

Tekst: Jakob Dekker
Fotografie: Boudewijn Pieters en Ronald Fleurbaaij

Meijer en het AR Motorsport Team waar hij voor uitkomt, vergaarde dit weekend maar liefst 42 kampioenschapspunten en kwam daarmee op een totaal van 148. Dat zijn er 63 meer dan zijn directe concurrent: de als tweede geklasseerde Benjamini. Maar Paul Meijer en zijn team zijn nog in afwachting van de behandeling van een Car zaak, naar aanleiding van een technisch ongemak dat men tijdens een eerdere race constateerde. Wanneer dit beroep behandeld gaat worden staat nog niet vast, maar alleen dat zou het onderlinge verschil op dit moment nog iets kunnen verminderen.

Professioneel en in alle rust legt de jonge Bilthovense coureur uit dat zijn voorsprong weliswaar groot is, maar dat de titelstrijd absoluut nog niet beslist is. "We zijn natuurlijk op de goede weg. De auto is naar mijn zin en de sfeer binnen het team is fantastisch. Dan komen de resultaten vanzelf en dat zie je. Nu is Zolder ook een baan waar het voor mij altijd wel lekker ging. Met de Toyota Yaris liep het hier destijds al lekker. Nu hadden we maar 20 minuten om te trainen en moest je dus goed kijken op welke manier je de zes beschikbare nieuwe banden ging inzetten. Wij hebben er vier gebruikt, waardoor we voor de race twee nieuwe banden overhielden. Uiteindelijk eindigde de training voor mij met een tweede plaats."


Giedo van der Garde pakte op het allerlaatste moment nog de pole in race 1.

Het extra puntje voor de pole-position ging dit keer naar KNAF's Talent First rijder Giedo van der Garde. "Nadat ik vier nieuwe banden had laten monteren, viel het allemaal nog niet meteen op zijn plaats. Pas in de allerlaatste minuut van de sessie wist ik de snelste tijd te klokken", aldus Van der Garde. Heel verrassend, maar eigenlijk ook wel weer verklaarbaar was de derde plaats van Ferdinand Kool. Met zijn MP Motorsport heeft hij gedurende de voorliggende periode veel tijd en energie besteed aan een juiste afstelling van de auto. Inspanningen die zich dit keer uitbetaalden, getuige een derde startplaats. Naast hem stond Benjamini. Rij drie op de grid werd verdeeld tussen Xavier Maassen en Junior Strous.


Xavier Maassen heeft de aansluiting met de top eindelijk te pakken. Het podium zal het volgende doel zijn voor de sympathieke Nederlandse Belg.

Titel zeker nog geen prooi voor Paul Meijer Het verkleuren van het startlicht is iets dat Giedo van der Garde nog steeds niet helemaal krijgt afgestemd op de bediening van de pedalen. Ook nu verloor hij bij het begin van de strijd kostbare tienden van een seconde, doordat de auto te vroeg rolde en de rem weer getoucheerd moest worden. "Ik liet de auto te vroeg rollen en trapte op de rem op het moment dat het licht op groen sprong. Daardoor miste ik het juiste moment en kon Paul me vanaf de tweede plek voorbij", vertaalde Van der Garde de ontstane situatie. Meijer liet de hem geboden kans niet onbenut en schoot als de bekende pijl uit de boog. In de navolgende ronden wist hij zijn voorsprong uit te bouwen tot bijna 7 seconden. "Met nog enkele ronden te gaan besloot ik het tempo iets te minderen en geen onnodige risico's te nemen. De punten waren veilig!", vervolgt Meijer.

Van der Garde revancheerde zich na de start snel en goed, maar kon de koploper niet achterhalen. "Het circuit is niet al te breed en dan is het ook lastig om iemand in te halen. Zeker wanneer de snelheidsverschillen zo klein zijn als hier." Benjamini manifesteerde zich wederom sterk en eiste de derde podiumplaats voor zich op.
En dan was er het verhaal van Ferdinand Kool. Hij had immers als derde getraind en eindigde die eerste race als zesde. "Ik weet het klinkt stom, maar ik was bij de start zo geconcentreerd op het startlicht dat ik vergat de auto in de eerste versnelling te zetten. En dat verklaart waarom je dan als elfde wegrijdt. Spijtig, want er had zoveel meer ingezeten", aldus de MP Motorsport coureur na afloop. In zijn race naar voren wist Kool onder meer Stephanie Boden en Yelmer Buurman te verschalken om als zesde te eindigen. Een plaats achter Junior Strous.


In de strijd terug naar de voorste gelederen passeert Ferdinand Kool Stephanie Boden.


Twee KNAF-Talenten op het podium van de Habo DaCosta Formule Renault 2000 race.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet