IndyCar

Champcar: Afscheid van Players

De Champcar wedstrijd  in Toronto afgelopen weekend had een bijzondere betekenis. De Canadese tabakssponsor kondigde tevens haar noodgedwongen afscheid uit de automobielsport aan. 42 jaar lang was de Canadese tabaksgigant actief in de autosport.

tekst Willem J. Staat.   

De eerste overwinning van Team Players in Toronto betekende tevens de één van de allerlaatste, kort voor de race kondigde de tabaksfirma aan dat zij door de Canadese overheid gedwongen worden om per 1 oktober 2003 alle activiteiten te staken. Hoewel verschillende tabaksgiganten de Canadese maatregelen aanvechten beseffen zij dat ze geen keuze hebben dan definitief te stoppen.

President Bob Bexon: "Hoewel wij ons tegen deze overheidsmaatregelen verzet hebben, verlaten we de autosport met een teleurgesteld gevoel, maar wij zijn er ook trots op van wat we in de afgelopen 42 jaar bereikt hebben!" Players startte haar betrokkenheid bij de autosport in 1961, toen de firma de allereerste internationale autorace, de Mosport 200 sponsorde.Players haalde tevens in 1967 de allereerste Grand Prix naar Canada en sponsorde dit evenement tot het jaar 2000. Players heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Canadese rijders. Zonder Players zou de legendarische Gilles Villeneuve nooit in de schijnwerpers gekomen zijn.

In 1974 haalde Players de Formula Atlantic naar Canada, grote namen zoals Keke Rosberg, Gilles Villeneuve, James Hunt, Patrick Tambay vochten in dit kampioenschap enorme duels uit. De binding met de Villeneuve familie werd voortgezet toen Jacques in 1993 zijn kans kreeg in de Formula Atlantic en bekroond werd met de titel "Rookie of the Year"

De samenwerking met Villeneuve leidde tot het winnen van de Indy 500 in 1995 alsmede het winnen van de Champcar titel dat seizoen,Met zakenman Jerry Forsythe werd het legendarische Player's Forsythe Team geformeerd, dat intussen een begrip is geworden. Forsythe, die eerst Villeneuve binnenhaalde, contracteerde vervolgens de legendarische Greg Moore, die in 1999 helaas op Fontana om het leven kwam.Als opvolgers kwamen Patrick Carpentier en Alex Tagliani uit het Player's rijders development programma.

Carpentier boekte een historische overwinning tijdens de spectaculaire Michigan 500 in 2001 en won inmiddels diverse wedstrijden, terwijl Tagliani nog op deeerste overwinning wacht. Bij de afscheidsreceptie afgelopen weekend verwoordde Patrick Carpentier het treffend: "Ik heb nooit gerookt, maar toen ik jong was droomde ik ervan om net zoals Ayrton Senna in een Marlboro McLaren te rijden. Dat had een speciale betekenis en stijl, die je absoluut niet met roken kon associëren, maar met racen!" Na 1 Oktober zullen de Player's Forsythe auto's definitief wit gespoten zijn. Insiders verwachten dat de bolides in Mexico, Canada en Fontana als protestactie maagdelijk wit zullen zijn. Insiders speculeren dat Jerry Forsythe aan het eind van dit seizoen noodgedwongen definitief een streep onder zijn team zal zetten. De Canadese pers schreef dit weekend cynisch dat men de volgende"Villeneuves" voorlopig niet meer hoeft te verwachten. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet