IndyCar

Champcar: Tracy wint Toronto

Paul Tracy boekte zijn 23e Champcar zege in Toronto en gaf Team Players haar eerste zege op Canadese bodem. Tien jaar geleden won Paul Tracy eveneens in Toronto, maar deze zege betekende veel meer.

tekst en foto Willem J. Staat.

 

"Om hier in Canada voor een Canadese sponsor te winnen, dat is wel het mooiste moment uit mijn carriëre" vertelde Paul Tracy na het behalen van zijn 23e CART overwinning in Toronto." Dit is eigenlijk veel mooier dan mijn overwinning in 1993! Voor Canada is dit een fantastische dag!" Ruim 75.000 fans kregen wat ze wilden, een Canadese overwinning. Tracy vertrok vanaf pole en werd in de 112 ronden durende race eigenlijk nimmer bedreigd. Slechts even kwam zijn leiderspositie in gevaar, toen in de 77e ronde de wedstrijd geneutraliseerd moest worden vanwege een aanrijding tussen Jimmy Vasser en Mario Dominguez.

Vasser had het in de beginfase al aan de stok gehad met Fernandez en wilde de Mexicaan duidelijk van de negende plaats verdringen. Dominguez, duidelijk op achterstand, gaf echter geen krimp totdat beide bolides in elkaar haakten.Vasser over Dominguez: "Die man blokte mij zo verschrikkelijk, gewoon niet te geloven. Ik ging er voor, maar ik geloof niet dat hij echt van plan was om ruimte te geven." Alex Tagliani bezette in de openingsfase de tweede plek, maar kampte met een kapotte stuurinrichting, hetgeen de oorzaak was van een aanrijding met Bruno Junqueira. Tagliani moest dan ook in de 27e ronde definitief opgeven, terwijl de Newman Haas rijder tenslotte als derde eindigde.De Braziliaan was ervan overtuigd indien hij als tweede bij de laatste neutralisatie vanuit de pits was vertrokken hij Tracy beter had kunnen bedreigen dan Michel Jourdain. 

Tot aan het Vasser/Dominguez incident had Tracy een ruime voorsprong van meer dan 35 seconden opgebouwd en wilde eigenlijk het record van Al Unser jr. uit 1990 verbeteren. De Amerikaan won toen met een voorsprong van bijna 39 seconden.Na de re-start bedroeg het verschil met de Team Rahal rijder nog slechts 4,6 secs.Sebastien Bourdais finishte als vierde en verstevigde daarmee zijn leiderspositie in de Rookie standings. Ook de Spanjaard Oriol Servia vestigde een nieuw record voor het team van Pat Patrick. De Spanjaard scoorde voor de zevende achtereenvolgende maal een top 6 finish! 

Uitslag:
1. Paul Tracy(CDN)  Lola Cosworth  112 ronden  2U.02.36.486 secs.   154.802 km/u.
2. Michel Jourdain(MEX) Lola Cosworth  112 ronden
3. Bruno Junqueira(BR) Lola Cosworth  112 ronden
4. Sebastien Bourdais(F)   Lola Cosworth  112 ronnden
5. Oriol Servia(ESP) Lola Cosworth  112 ronden
6. Roberto Moreno(BR)  Lola Cosworth  112 ronden
7. Patrick Carpentier(CDN) Lola Cosworth  112 ronden
8. Darren Manning(GB)   Reynard Cosworth 112 ronden
9. Adrian Fernandez(MEX)  Lola Cosworth  112 ronden
10. Tiago Monteiro(P)  Reynard Cosworth 110 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet